Hlavní obsah

Česko - Rusko 27:26Házenkáři vstali z mrtvých, Štochl pomohl vyčarovat vítězný obrat

Plzeň

Po katastrofálním začátku dokázali čeští házenkáři vstát doslova z mrtvých a vyhráli plzeňský zápas kvalifikace MS 2019 nad Ruskem 27:26. Přitom po úvodní čtvrthodině prohrávali už rozdílem sedmi branek. Zvedli ale hlavu, když v brance zářil 42letý veterán Petr Štochl, pozvaný původně jen jako záskok, a tři vteřiny před koncem dal vítězný gól domácích Tomáš Bečvář. Odveta se hraje v úterý v Permu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Maxim Michalin z Ruska (vlevo) brání, český hráč Stanislav Kašpárek se naopak chystá vystřelit v úvodním utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů. Češi vyhráli o gól, čeká je však odveta v Rusku.

Článek
Fotogalerie

Češi dali sice první gól, jenže pak přišla šestibranková šňůra Rusů. Domácí dopláceli na statický útočný projev a nestíhali se vracet do obrany. Sborná tak proměňovala jeden trhák za druhým, po třinácti minutách z toho byl krajně nepříznivý stav 4:11. „Byli jsme děsně pasivní, úplně bez pohybu a udělala se tam i spousta technických chyb," říkal na spojce hrající Tomáš Babák.

„Nechali jsme si to zbytečně ujet, Rusové každou naši ztrátu míče trestali gólem z rychlého protiútoku," litoval trenér Jan Filip, podle nějž byla citelně znát i absence marodícího pivota Petrovského. K budíčku jeho svěřenců přispělo střídání v brance, 42letý Štochl ji na pár minut úplně zamknul. Čtyři góly v řadě pak dostaly reprezentaci alespoň trochu na dostřel.

Nicméně Rusové měli našlápnuto, hodně spoléhali na střelbu vysokých spojek a v poločase vedli rozdílem pěti branek. Štochl po změně stran dokázal v brance dál čarovat a za deset minut propustil do sítě jedinou střelu, jenže podpora spoluhráčů v útočném projevu tomu chyběla. Chytit se nedokázal především nejlepší střelec letošního ME Zdráhala.

Hnaní více než tisícovkou diváků ale Češi přece jen ukázali bojovného ducha a s důraznější obranou nalezli i herní pohodu. Díky trefám Babáka a Hrstky srovnali necelou čtvrthodinu před koncem na 20:20. Převrátit skóre jim ale soupeř nedovolil, naopak do poslední pětiminutovky si v koncovce přece jen trpělivější hosté nesli tři góly k dobru.

Enormní bojovnost národního týmu podepřená úžasně chytajícím Štochlem, ale vedla znovu ke srovnání stavu a dokonce tři vteřiny před koncem dal Bečvář vítězný gól. „Jsem moc rád, že jsem u toho ještě jednou mohl být a zažil takový obrat. Už to bylo skutečně naposledy, do Ruska neletím, ale věřím, že tím parádním závěrem získalo celé mužstvo sebedůvěru pro odvetu," mínil kariéru končící gólman.

Kvalifikace MS házenkářů
Česko-Rusko 27:26 (12:17)
Nejvíce branek: Hrstka a Babák po 6/1, Kašpárek 5, Šlachta 3, Bečvář, Zeman a Horák všichni po 2 - Šiškarjov 5, Kiseljov 4, Žitnikov a Škurinskij po 3, Kovaljov 3/3, Dibirov a Santalov po 2. Rozhodčí: Jurinovič, Mrvica (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/3. Vyloučení: 2:0. Diváci: 1200.

Reklama

Související témata: