Hlavní obsah

Maďarsko - Česko 3:0Volejbalistky prohrály v semifinále Evropské ligy s Maďarskem

Budapešť

České volejbalistky prohrály v semifinále Evropské ligy v Budapešti s domácím Maďarskem 0:3 po setech 21:25, 19:25 a 19:25. Porážkou ztratily možnost hrát příští týden v peruánské metropoli Limě kvalifikaci o Ligu národů, která nahradila Světovou ligu. V pátek budou hrát svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera o třetí místo v Evropské lize s Finskem, které v prvním semifinále podlehlo Bulharsku 0:3.

Článek

České volejbalistky nastoupily v nejsilnější sestavě, která zvládla bez porážky předcházejících šest zápasů ve skupině Evropské ligy. Maďarky ale za podpory bouřlivého hlediště vstoupily do semifinále razantním způsobem a v průběhu celého utkání nedaly soupeřkám naději na zvrat.

"Důležitý zápas jsme nezvládli. Maďarky využily možnost nachystat se na toto jediné důležité utkání. Mohly si vyzkoušet různé varianty. Byly volejbalově lepší a hodně jim pomohlo domácí prostředí," řekl asistent trenéra Radim Vlček.

V úvodu prvního setu si přesnější hrou a důrazem Maďarky vypracovaly čtyřbodový náskok, který si udržely až do koncovky. Ve druhém dějství Pommerův tým zlepšil bloky i ofenzivu. Přesto měl největší problémy s ubráněním dvou nejlepších hráček Maďarska smečařek Gréty Szakmáryové a Renaty Sándorové, které zakončovaly většinu akcí a dohromady zatížily konto českého týmu 39 body.

Vyrovnanou partii držely Češky až do stavu 14:12. Ve druhé polovině setu si ale jistější domácí volejbalistky po pětibodové šňůře zajistily bezpečný náskok k zisku druhé sady. Podobný průběh měl i třetí set, ve kterém opět Maďarky v závěru český tým přehrály.

Hlavní oporou poraženého celku byla Michaela Mlejnková s 18 body, Barbora Purchartová si připsala osm bodů.

"Za celý zápas jsme nebyly schopné najít recept na jejich smečařky. Obě hrály výborně a my jsme je nemohly jak v poli, tak ani na bloku ubránit. Bohužel nepostupujeme. Ale musíme se z prohry rychle oklepat a zítra zabojovat v zápase o třetí místo s Finskem," uvedla kapitánka českého týmu Purchartová.

Kvalifikace o Ligu národů pro rok 2019 se uskuteční příští týden od 20. do 24. června v Limě. Účast si s Maďarkami a Bulharkami zajistily vedle domácího Peru také Portoriko, Kazachstán a Kolumbie.

Evropská liga volejbalistek - semifinále v Budapešti:
Maďarsko - ČR 3:0 (21, 19, 19)
Rozhodčí: Cambri (Belg.), Ozbar (Tur.). Čas: 83 min. Diváci: 1500.
Sestava a body ČR: Kossányiová 7, Purchartová 8, Toufarová 6, Mlejnková 18, Strušková 1, Valková 2, libero Dostálová - Baumruková, Nová, Orvošová 1, Holásková 2.
Nejvíce bodů Maďarska: Szakmáryová 21, Sándorová 18.
Bulharsko - Finsko 3:0 (21, 13, 14).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.