Hlavní obsah

Synek vybojoval ve skifu stříbro, Knapková dojela pátá

PEKING

Český skifař Ondřej Synek vybojoval na olympijských hrách v Pekingu stříbrnou medaili. Z vítězství se radoval Nor Olaf Tufte, který tak obhájil zlato z minulých Her v Aténách. Bronz bral největší favorit a úřadující mistr světa Novozélanďan Mahe Drysdale. Česká republika tak i zásluhou Synka vybojovala v Pekingu již pět medailí. Miroslava Knapková na medaili nedosáhla, dojela pátá.

Článek

"Před závodem jsem samozřejmě doufal v první místo, ale jsem rád i za druhé," řekl Synek bezprostředně po dojetí do cíle novinářům. Viditelně se vydal ze všech sil. "Motá se mi šiška a sotva stojím," uvedl. Krátce po prvním rozhovoru mu dokonce musela místní lékařka pomáhat ledem chladit přehřátý a vyčerpaný organizmus.

Závod rozjel nejrychleji Brit Alan Campbell, Synek se držel v závěru finálové šestice v kontaktu s čelem závodu. Na třetí pětistovce zaútočil mistr světa z posledních tří let Drysdale, ale na posledním půlkilometru nasadil k finiši Synek a posouval se vpřed. Předstihl Belgičana Tima Maeyense a dostal se na úroveň Tufteho, s nímž udolali tuhnoucího Drysdalea.

Synek si myslel, že bojuje s Tuftem o druhé a třetí místo

"Trochu mě překvapilo, jak to všichni od začátku napálili. Pak jsem se dokázal dotáhnout na špici, ale myslel jsem, že bojuju s Tuftem o druhé a třetí místo," přiznal pětadvacetiletý Synek, jenž si nevšiml v první dráze odpadajícího Drysdala. "Dokázal jsem se ještě k Tuftemu přiblížit, ale on můj nástup odrazil," řekl Synek. Dvaatřicetiletý Nor nakonec o sedm let mladšího českého konkurenta porazil o osm desetin sekundy.

Synek tak po pátém místě na dvojskifu v Aténách získal první olympijskou medaili, ale na velké zlato stále čeká. Skifařské stříbro získal i jeho předchůdce Václav Chalupa v Barceloně 1992.

Knapková dojela pátá

Brněnská rodačka Knapková sice závod dobře rozjela, ještě v polovině trati figurovala na prvním místě o půl lodě, v druhé části jí ale došly síly a dojela na pátém místě. Sedmadvacetiletá vicemistryně světa z let 2005 a 2006 tak nevylepšila umístění z minulé olympiády v Aténách, kde skončila čtvrtá. Zlatou medaili vybojovala Bulharka Rumjana Neykovová, stříbro patří Američance Guerettové. Až třetí dojela největší favoritka Jekatěrina Karstenová z Běloruska.

Z triumfu se radovala pětatřicetiletá Nejkovová, která po stříbru ze Sydney a bronzu z Atén zkompletovala medailovou olympijskou sbírku. Na Karstenovou, která během olympijského cyklu vyhrála všechny velké závody, zbyl bronz. Šampiónka ze Sydney a z Atlanty alespoň proměnila i pátou olympijskou účast v medaili.

Na stříbro díky výbornému finiši dosáhla Američanka Gueretteová, která získala první olympijskou medaili. Ve sbírce má bronzy z MS 2005 a 2007.

Ženský dvojskif s náhradnicí Knapkovou skončil šestý

Ženský dvojskif, v němž místo nemocné Jitky Antošové nastoupila s Gabrielou Vařekovou skifařka Miroslava Knapková, obsadil v olympijském finále šesté místo. Zlatou medaili z Atén v sobotu obhájily Novozélanďanky Georgina Eversová-Swindellová a Caroline Eversová-Swindellová, až po prostudování cílové fotografie skončily druhé Němky Annekatrin Thieleová a Christiane Huthová. Bronzovou medaili získaly Britky Elise Lavericková a Anna Bebingtonová.

Závod rozjely nejrychleji favorizované Číňanky Li Čchin a Tchien Liang, ale v už po první pětistovce se před úřadující mistryně světa dostala německá posádka. Ta v první dráze do poslední chvíle odolávala novozélandským dvojčatům, ale nakonec jim v cíli podlehla o jedinou setinu sekundy. Přesto německý dvojskif společně získal první velkou medaili. Čínské veslařky nakonec skončily až pod stupni vítězů, když je porazil ještě britský dvojskif.

České reprezentantky držely se soupeřkami krok jen v úvodu. Záhy nabraly velkou ztrátu a ve finále skončily poslední. Alespoň však zůstanou v olympijské výsledkové listině, k čemuž by nedošlo, pokud by kvůli zdravotní indispozici Antošové do finále vůbec nenastoupily. Knapková přitom startovala jen o několik desítek minut dříve i ve finále skifu, v němž dojela pátá.

Pátou zlatou olympijskou medaili získala Rumunka Georgeta Andrunacheová, která společně s Viorikou Susanuovou obhájila vítězství z Atén na dvojce bez kormidelnice. Andrunacheová triumfovala v této disciplíně už na olympiádě v Sydney, na obou hrách navíc byla členkou zlaté osmiveslice.

Čtyřka bez kormidelníka skončila pátá

Česká čtyřka bez kormidelníka ve složení Jan Gruber, Michal Horváth, Milan Bruncvík a Karel Neffe obsadila na olympijských hrách v Pekingu páté místo. Zlatou medaili z Atén obhájili Britové, kteří ve finiši předstihli Australany. Třetí skončili francouzští veslaři.

Ve vyrovnaném závodě v sobotu mladá česká posádka s věkovým průměrem pouhých třiadvaceti let dlouho držela šanci na medaili, ale na závěrečné zrychlení soupeřů už nestačila. Nakonec ji od bronzu dělilo více než sedm sekund.

V čele závodu se pohybovali především Australané, ale v posledních stovkách metrů byla britská čtveřice rychlejší a zopakovala v této disciplíně zlato z poslední olympiády. Z tehdejší posádky však tentokrát seděl v lodi jen Steve Williams.

Na první velkou medaili dosáhli Francouzi, kteří na posledních dvou světových šampionátech skončili ve finále vždy až šestí.

Párová čtyřka ve finále B čtvrtá

Finále B už absolvovala česká párová čtyřka, která v něm ve složení Petr Vitásek, Milan Doleček, Jakub Hanák a David Jirka skončila čtvrtá. Celkově tak obsadila desátou pozici.

LOH 2008 - veslování:
Muži:
Skif: 1. Tufte (Nor.) 6:59,83, 2. Synek (ČR) 7:00,63, 3. Drysdale (N. Zél.) 7:01,56, 4. Maeyens (Belg.) 7:03,40, 5. Campbell (Brit.) 7:04,47, 6. Karonen (Švéd.) 7:07,64.
Dvojskif: 1. Crawshay, Brennan (Austr.) 6:27,77, 2. Endrekson, Jaanson (Est.) 6:29,05, 3. Wells, Rowbotham (Brit.) 6:29,10, 4. Waddle, Cohen (N. Zél.) 6:30,79, 5. Macquet, Hardy (Fr.) 6:33,36, 6. Špik, Čop (Slovin.) 6:33,96.
Dvojka bez korm.: 1. Ginn, Free (Austr.) 6:37,44, 2. Calder, Frandsen (Kan.) 6:39,55, 3. Twaddle, Bridgewater (N. Zél.) 6:44,19, 4. Lehmann, Drahotta (Něm.) 6:47,40, 5. Keeling, Di Clemente (JAR) 6:47,83, 6. T. Winklevoss, C. Winklevoss (USA) 7:05,58.
Čtyřka bez korm.: 1. Británie (James, Williams, Reed, Triggs Hodge) 6:06,57, 2. Austrálie 6:07,85, 3. Francie 6:09,31, 4. Slovinsko 6:11,62, 5. ČR (Gruber, Horváth, Bruncvík, Neffe) 6:16,56, 6. Německo 6:19,63.
Ženy:
Skif: 1. Nejkovová (Bulh.) 7:22,34, 2. Gueretteová (USA) 7:22,78, 3. Karstenová (Běl.) 7:23,98, 4. Čang Siou-jün (Čína) 7:25,48, 5. Knapková (ČR) 7:35,52, 6. Michalská (Pol.) 7:43,44.
Dvojka bez korm.: 1. Andrunacheová, Susanuová (Rum.) 7:20,60, 2. Wu Jou, Kao Jü-lan (Čína) 7:22,28, 3. Bičyková, Helachová (Běl.) 7:22,91, 4. Wechová, Derlienová (Něm.) 7:25,73, 5. Haighová, Colesová (N. Zél.) 7:28,80, 6. Reeveová, Whitlamová (Brit.) 7:33,61.
Dvojskif: 1. G. Eversová-Swindellová, C. Eversová-Swindellová (N. Zél.) 7:07,32, 2. Thieleová, Huthová (Něm.) 7:07,33, 3. Lavericková, Bebingtonová (Brit.) 7:07,55, 4. Li Čchin, Tchien Liang (Čína) 7:15,85, 5. Kalmoeová, Tomeková (USA) 7:17,53, 6. Knapková, Vařeková (ČR) 7:25,09.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články