Hlavní obsah

Squashista Mekbib přetlačil legendu a má třetí titul

Squashista Daniel Mekbib se raduje ze svého třetího titulu mistra republiky, když ve finále porazil osmnáctinásobného šampiona Jana Koukala 3:0 na sety. Mekbiba nezastavilo ani zranění, které ho po celou dobu domácího šampionátu limitovalo. „Byl to pro mě nejtěžší republikový turnaj. Mám namožený loket, musím s tím k doktorce, ale snad to nebude nic vážného," prohlásil Mekbib. Mezi ženami získala druhý titul Anna Serme, která si poradila s Evou Feřtekovou.

Foto: Irena Vanišová

Squash zná nové šampiony - mistrovství republiky vyhrál Dan Mekbib, mezi ženami triumfovala Anna Serme.

Článek

Jan Koukal se dostal do boje o titul na domácím šampionátu po třech letech, nakonec ale ve finále neuhrál ani set. V prvních dvou těsně prohrál v koncovce. „To bylo klíčové. Dan zariskoval a vyšlo mu to. Republika je pro mě jediný turnaj v roce a hrát čtyři dny za sebou je už pro mé tělo dlouhé. Nenašel jsem sílu zápas otočit," přiznal Koukal, který na stupně vítězů vystoupil se svým synem. „Malej určitě něco bude hrát. Ale co, to je zatím ve hvězdách," usmál se.

Mekbibovi vyšla taktika – v ostravském finále nechtěl s Koukalem hrát dlouhé výměny. „Když jsem měl příležitost, tak jsem se snažil útočit. Myslím, že to fungovalo," konstatoval Mekbib, který před šampionátem absolvoval tři zámořské turnaje. „S přetíženým loktem jsem nemohl v žádném zápase předvádět tradiční hru, tedy být agresivní na volejích a útočit. Nejvíce se to projevovalo u bekhendu," popisoval Mekbib, který na svůj handicap nechtěl moc upozorňovat. „Jsem však velký fanoušek amerických fotbalistů Oakland Raiders, kteří se také nebojí nastoupit do utkání se zraněním. Inspirují mě. Jsem moc rád, že to vyšlo a mám třetí titul," svěřil se.

Při dotazu na počet mistrovských titulů, které chce získat se jen usmál. Šlo o zjevnou narážku na osmnáct výher kounkurenta Koukala. „Dokud budu zdravý, pokusím se vyhrávat co nejčastěji. Určitě nebudu mít stejný počet titulů jako Koukal, to bych musel hrát do čtyřiceti let. Já se spíše chci soustředit na mezinárodní turnaje," dodal šampion.

V současné době je na 70. místě žebříčku PSA a českému squashi dominuje od roku 2018. „Březen budu mít volný, abych se pokusil dát ruku dohromady. V dubnu budu mít další turnaje na Panenských ostrovech, v Kuvajtu a ve Skotsku."

Serme má druhý titul

Před domácí kulisou získala svůj druhý domácí titul Anna Serme, rodačka z Opavy. Ve finále přehrála druhou nasazenou Evu Feřtekovou 3:1 na sety. Přitom ve čtvrté sadě se dostala do vážnějších problémů. „Málem se šlo do pěti setů, což jsem rozhodně chtěla odvrátit. To se nakonec povedlo. Moc mě těší, že jsem zvládla roli největší favoritky," oddechla si Serme. „Teď se chci soustředit na zahraniční turnaje a vyhrát také svůj první PSA titul."

MČR ve squashi v Ostravě
Muži - finále:
Daniel Mekbib – Jan Koukal 3:0 (10, 9, 3)
o 3. místo:
Jakub Solnický – Martin Švec 3:2 (11, 6, -6, -7, 8)
ženy - finále:
Anna Serme – Eva Feřteková 3:1 (6, 5, -9, 8)
o 3. místo:
Natálie Babjuková - Michaela Čepová 3:2 (-8, 9, 9, -8, 6)

Reklama