Hlavní obsah

Ironman na Havaji letos nebude, zato příští rok dvakrát

Kona/Praha

Legendární triatlonový závod Ironman na Havaji se letos kvůli koronaviru neuskuteční. Odložen byl na únor, v příštím roce se tak uskuteční mistrovství světa v dlouhém triatlonu dvakrát.

Foto: archiv Petra Vabrouška

Ilustrační foto.

Článek

Letošní Ironman měl termín 10. října. Nově se uskuteční 6. února a na podzim pak klasicky další ročník. Pořadatelé ve čtvrtek oznámili, že důvodem odložení jsou nejen tamní opatření, ale hlavně cestovní omezení ve světě v důsledku pandemie.

Ironman se konal poprvé v roce 1978. Když se z ostrova Oahu o čtyři roky později přesunul na hlavní ostrov Havaj, konaly se v roce 1982 také dva ročníky - v únoru i říjnu. Příští rok si to triatlonisté na distancích 3,8 km plavání, 180 km cyklistiky a maratonského běhu (42,2 km) zopakují.

Poslední léta havajskému závodu dominují Němci a trojnásobný šampion Jan Frodeno nedávno možnost dvou Ironmanů během roku kritizoval. "Připadá mi to trochu hloupé mít únorového mistra světa i říjnového. Podle mě by měl být šampionát, pokud nejde uspořádat v říjnu, prostě zrušen," řekl.

Patnáctkrát startoval na Havaji i nejlepší český vytrvalec Petr Vabroušek a jeho 19. místo z roku 2002 je národním maximem.

Reklama