Hlavní obsah

Jansta apeluje na povolení tréninků v halách pro profesionály

Předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta apeluje na povolení tréninků profesionálních sportovců v halách, protože i pro ně mají být od pondělka uzavřeny. I dvoutýdenní pauza, kterou zatím oznámila vláda, by je výrazně postihla. Jansta kvůli tomu napsal dopis premiérovi Andreji Babišovi a předsedovi Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi, který s vládními představiteli komunikuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Hnilička se už ve čtvrtek nechal slyšet, že bude bojovat za to, aby se profesionálové mohli připravovat dál. Nyní platí, že od pondělka nesmějí v hale trénovat třeba hokejisté, zástupci míčových sportů, florbalisté, plavci, badmintonisté, squashisté a spousta dalších.

Jejich svazy proti tomu protestují. "Dostáváme dotazy od předsedů sportovních svazů, s některými jsem osobně mluvil. Naším hlavním cílem je umožnit, aby profesionální sportovci a reprezentanti mohli trénovat. Tato skupina přece nemůže být zcela odtržena od pohybu na několik týdnů a pak najednou začít soutěžit. Musí se rovněž připravovat ve vnitřních sportovištích. Profesionální kluby jsou obživou pro stovky a tisíce lidí. Nemůžeme si dovolit je zcela vypnout," uvedl v tiskové zprávě Jansta.

Proti rozhodnutí vlády se ohradil i Prezident České asociace hokejistů (CAIHP) Libor Zbořil. Varoval, že to může znamenat "popravu" pro celý domácí hokej.

Problémy mají nejen kolektivní, ale i individuální sporty. Mezinárodní turnaje a soutěže bez ohledu na situaci v Česku pokračují a řada z nich je pro tuzemské hráče velmi významná. "Řada individuálních sportovců se připravuje na mezinárodní turnaje, závody, na některé čekají olympijské kvalifikace. Nařízení může zásadně ovlivnit jejich konkurenceschopnost a výkonnost," upozornil Jansta.

V dopise připomněl, že případné výjimky pro úzký okruh sportovců s dodržováním hygienických zásad by neměly nijak zásadně zhoršit špatnou epidemiologickou situaci v Česku.

Přistoupili jsme k tomu plošně

Prymula ale není výjimkám nakloněn. Proto zastavil i nejvyšší fotbalovou soutěž, kde kluby zaplatily miliony za pravidelné testování hráčů a preventivní opatření. "Přistoupili jsme k tomu plošně, protože když budeme dělat výjimky, tak je plno sportů, které tvrdí, že jsou méně rizikové než ostatní. To je pravda, ale v této chvíli musíme brát celý tento segment jako potenciálně rizikový podobně jako segment kultury," řekl ministr na dnešní tiskové konferenci.

Uznal ale, že k nákazám podle dostupných dat dochází spíše při volnočasových sportovních aktivitách amatérů. Zatím by omezení sportu mělo trvat dva týdny. "Co se týká profesionálních soutěží, tak ty nepochybně obnoveny budou, ale bez diváků," řekl Prymula. Je tak možné, že aktivity registrovaných amatérů i rekreačních sportovců budou zastaveny ještě déle.

Týmy, které se nechystají na mezinárodní soutěže, mohou od pondělka trénovat venku v maximálně dvacetičlenných skupinách. Nebude ale fungovat vnitřní zázemí sportovišť jako šatny či sprchy.

Reklama

Související témata: