Hlavní obsah

Učimurův test byl falešně pozitivní, gymnasta smí v Tokiu závodit

Tokio

Trojnásobný olympijský vítěz ve sportovní gymnastice Kohei Učimura může startovat na nedělním mezinárodním mítinku v Tokiu, jenž bude testovací soutěží před odloženými olympijskými hrami. Jednatřicetiletý Japonec měl v minulém týdnu pozitivní test na koronavirus a nad jeho účastí visel otazník, posléze se však ukázalo, že výsledek byl chybný.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Trojnásobný olympijský vítěz ve sportovní gymnastice Kohei Učimura

Článek

Závod se uskuteční za účasti gymnastů z Číny, Ruska, USA a domácího Japonska. V Tokiu bude prvním velkým mezinárodním testem po březnovém odložení olympijských her na příští rok. Do hlediště haly Jojogi bude smět usednout 2000 diváků, vše se bude odehrávat za přísných zdravotních opatření.

Falešně pozitivní test na čas zastavil tréninky japonských gymnastů, sám Učimura se však snaží nahlížet na celou záležitost z lepší stránky. "Byla to každopádně dobrá zkušenost, když přihlédneme k tomu, v jakých nestandardních podmínkách se na olympiádu chystáme. Musíme být schopni za všech okolností předvést to nejlepší a navíc se nezranit ani nenakazit," řekl novinářům.

Učimura ovládl na předchozích olympijských hrách v Londýně a Riu de Janeiro víceboj, v roce 2016 navíc získal zlato v soutěži družstev. Na OH vybojoval ještě čtyři stříbrné medaile a je desetinásobným mistrem světa.

Reklama