Hlavní obsah

Soudní dvůr EU potvrdil práva rychlobruslařů na exhibiční starty

Lucemburk/Praha

Soudní dvůr Evropské unie zamítl snahu Mezinárodní bruslařské unie (ISU) zvrátit tři roky staré rozhodnutí Evropské komise pro hospodářskou soutěž, která jí nařídila, aby zrušila nepřiměřené sankce pro rychlobruslaře za starty na neschválených soutěžích. Soud v Lucemburku verdikt antimonopolního úřadu z roku 2017 potvrdil.

Foto: Pavel Lebeda/Sport Invest

Martina Sáblíková. Ilustrační foto.

Článek

Evropské komise pro hospodářskou soutěž před třemi lety vyhověla stížnosti závodníků, kterým ISU za účast v neoficiálních lukrativních závodech hrozila doživotním zákazem startů. Úřad rozhodl, že tento postup porušuje unijní pravidla o hospodářské soutěži.

"Toto rozhodnutí je jako pád Berlínské zdi pro sportovce," řekl Mark Orth z právní kanceláře MEO-law. "Usměrní to chování sportovních federací, které bylo dlouhodobě ponecháno na jejich libovůli, a otevře sportovcům cestu ke svobodě," dodal.

Podle právních expertů může průlomové rozhodnutí ovlivnit i další sporty a usnadnit vznik neoficiálních exhibicí, které by mohly být pořádány mimo soutěže organizované světovými federacemi. Může se stát podobným milníkem, jakým byl v roce 1995 případ belgického fotbalisty Jeana-Marca Bosmana, který vydláždil cestu pro volný pohyb hráčů v rámci EU.

Případ odstartovala v červnu 2015 dvojice nizozemských rychlobruslařů. Olympijský vítěz na 1500 metrů z roku 2010 Mark Tuitert a Niels Kerstholdt si stěžovali, že jim ISU pohrozila doživotním zákazem startů, pokud se zúčastní lukrativní série Ice Derby, kterou organizuje jihokorejský pořadatel.

Reklama

Související témata:
Soudní dvůr