Hlavní obsah

Baseballová extraliga začne i s cizinci

Praha

Sezona začíná. Pátek 9. dubna je úvodním hracím dnem letošního ročníku baseballové extraligy. Deset týmů čeká základní část, TOP6, semifinále a Czech Series, tedy finálová série. ČBA požádala prostřednictvím Národní sportovní agentury o výjimku konání soutěže, která byla ministerstvem zdravotnictví schválena. Původně plánovaný začátek soutěže se tak posunul pouze o týden.

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Radim Novotný z Arrows Ostrava zaznamenává bod v duelu s Kotlářkou Praha.

Článek

Vzhledem k situaci s covid-19 je start extraligy samozřejmě podmíněn řadou hygienických opatření. Hráči i rozhodčí musejí být před každým hracím víkendem testováni, areály budou uzavřeny, přítomnost diváků není povolena.

„Děkujeme NSA a MZ za vstřícný přístup. Je důležité začít a baseball se jinak než v zápasech natrénovat nedá a zářijové ME v Itálii nepočká. Splnit všechny podmínky bylo náročné, ale kluby vše zvládly. Všichni už se moc těšíme na zápasy. Věřím, že se brzy podaří zapojit do sportu i mládež," říká Petr Ditrich, předseda ČBA.

Soutěž má dva nováčky. Blesk Jablonec startuje mezi elitou poprvé v historii klubu, Sokol Hluboká má na svém kontě jednoroční působení v roce 2004. „Před 16 lety jsme na extraligu nebyli připraveni. Ale myslím, že teď čas Hluboké na start a udržení v nejvyšší soutěži přišel, a proto jsme nechtěli nic podcenit v přípravě ani získávání posil a jdeme do toho naplno," říká prezident klubu a stále aktivní hráč David Šťastný. Extraligu naopak opustila po dlouhých letech Technika Brno a také loňský nováček SaBaT Praha.

Proti ročníku 2020, který se hrál bez cizinců, mohly letos kluby své soupisky posílit o hráče ze zahraničí. Všechny toho také využily, byť s příjezdem cizinců bylo spojeno hodně administrativních úkonů. Fanoušci se mohou těšit na více než 30 zahraničních baseballistů.

Mezi nimi např. na izraelského reprezentačního nadhazovače Josepha Wagmana, který nastoupil proti české reprezentaci na ME v roce 2019 a bude hrát v dresu Tempa Praha. Nebo na filipínského reprezentačního nadhazovače Paula Macasaeta, který má na svém kontě rovněž starty na velkých mezinárodních turnajích a představí se v dresu Blesku Jablonec.

Titul obhajují Draci Brno, kteří loni získali svůj 22. titul a přerušili tak sérii dvou zlatých medailí Arrows Ostrava. Utkání bude možné sledovat prostřednictvím streamů. V základní části, která by měla skončit 13. června, hrají týmy třikrát každý s každým, přičemž během víkendových utkání hrají vždy se stejným soupeřem.

Soupeři prvního kola:
Olympia Blansko - Hroši Brno
Draci Brno - Blesk Jablonec
Eagles Praha - Sokol Hluboká
Kotlářka Praha - Tempo Praha
Arrows Ostrava - Nuclears Třebíč

Reklama

Související témata: