Hlavní obsah

Badmintonista Ludík touží po olympiádě. Vsadil na tajnou zbraň

Praha

Teď, nebo nikdy. Český badmintonista Milan Ludík ví, že přichází klíčová chvíle. Rozhodne se, zda si splní velký sportovní sen v podobě startu na olympiádě v Tokiu. „Badmintonu jsem obětoval celý život. Olympiáda je pro mě sen. Udělám maximum, abych si ho splnil," líčí odhodlaně česká jednička. V úterý startuje v Kyjevě mistrovství Evropy, turnaj, kde se bude rozdávat hodně bodů nutných pro získání letenek do Tokia. Čech se proto chystá vytasit tajnou zbraň. „Zaměřil jsem se na zakrývání úderů, abych mohl lépe zmást soupeře," líčí Ludík, kterému los šampionátu nepřál. Do cesty mu postavil světovou dvojku Dána Viktora Axelsena.

Foto: Sport.cz

Milan Ludík sní o startu na OH v Tokiu.

Článek

Na začátku roku makal Ludík v Brně a v Národním badmintonovém centru v Plzni. Sportovně však vyrůstal v Dánsku a prošel si i vyhlášeným asijským drilem. „Strávil jsem měsíc v Číně a čtyři v Indonésii. Mělo to pro mě velký přínos, ale jen krátkodobý," líčí. Asijská cesta ho naučila poznat hranice možností. Dostával pořádně do těla. „Když se tam někdo zraní, nedělá jim to velký problém. V Evropě nemáme takovou armádu badmintonistů," všiml si.

Bližší je mu dánský styl. „Zaměřuje se na preciznost. Tréninkové jednotky jsou kratší, intenzivní a hodně se soustředí na detaily," naznačil český reprezentant. Hodit se prý ale bude i předchozí zkušenost. „Je dobré být ve více šablonách, hráče to obohatí," dodal český badmintonista, který miluje hru na maximální riziko, kdy útok střídá útok...

Teď se zaměřil ve hře na zakrývání úderů. „Když soupeř rozpozná, že plánuji smeč, rychleji se na ni připraví. Překonávat zejména asijskou obranu je vážně náročné," vysvětloval novinku ve svém herním pojetí Ludík.

Rád skrývá údery ze zadní lajny. Tak, aby soupeři do poslední chvíle nevěděli, kam míček zamíří. „Není důležité dát jen silný úder, ale také ve správné chvíli, abych poté mohl výměnu ukončit na síti," odtajnil.Právě vtip a kreativitu prý dodali badmintonu Evropané. „Hledají se různé formy, jak překonat vypiplaný a náročný asijský dril," usmál se Ludík.

Na druhou stranu se sám snaží maximálně předvídat, co na něj chystá protivník. „Pokud pošlu podání do kříže, tak soupeř většinou dá příjem po lajně. Každý má své zažité věci. Jakmile je dokážu odhalit předem při analýze, mám velkou výhodu."

Plán, který taktickou novinkou sleduje, je jasný. „Pokud přelstím soupeře při jeho nejsilnější kombinaci, tak ho tím rozhodím. Začne měnit styl, což vede k chybám," uvědomila si česká jednička.

Jak a zda bude novinka fungovat, to si bude moci vyzkoušet na opravdové hvězdě – momentálně asi nejlepším badmintonistovi světa Viktoru Axelsenovi. „V první chvíli jsem byl z losu v šoku," přiznal po losu evropského šampionátu Ludík. „Rozhodně ale nehážu předem ručník do hřiště. Pokusím se ho překvapit," slíbil borec, pro kterého by ani případná prohra neznamenala konec olympijského snu.

Kvalifikace o Tokio se totiž uzavře až v polovině června. „Týden po mistrovství Evropy letím do Portugalska, kde by měl být jeden z posledních turnajů, který se ještě započítá. Posunul se i velký turnaj v Indii. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne. V květnu jsem přihlášený na akce ve Slovinsku a v Rakousku," naznačil Ludík, že se o svůj olympijský sen bude pořádně rvát.

Reklama

Související témata: