Hlavní obsah

Ostuda! Rekordmana nechali závodit, pak mu diskvalifikací sebrali zlato

Tokio/Praha

Velmi nešťastná situace se odehrála v závodě koulařů na paralympijských hrách v Tokiu. Malajský mentálně postižený vrhač Muhammad Ziyad Zolkefli byl diskvalifikací připraven o zlatou medaili, kterou získal v novém světovém rekordu. K závodu se prý dostavil pozdě.

Foto: @bayuarisandee, Twitter

Muhammad Ziyad Zolkefli byl o své zlato ostudně připraven.

Článek

Malajský paralympionik soutěžil ve vrhu koulí v kategorii F20. K závodu se prý dostavil asi o tři minuty později, stejně jako další dva sportovci. Všem však bylo umožněno závodit, jelikož měli mít ospravedlnitelný důvod pro pozdní příchod.

Malajsijec svým hodem dlouhým 17,34 metru vytvořil nový světový rekord a vybojoval zlatou medaili. Radost však netrvala příliš dlouho, jelikož byl dodatečně, stejně jako ostatní dva opozdilci, Mezinárodním paralympijským výborem diskvalifikován. Rozhodčí totiž zjistili, že žádný ospravedlnitelný důvod prý neměli.

Rozhodnutí o odebrání zlata vyvolalo řadu nesouhlasných reakcí. „Naprosto ostudné! Neměli jste sportovci dovolit soutěžit, když přišel pozdě. Nekraďte Ziyadovi tuto těžce vydobytou a světový rekord překonávající medaili,“ uvedl malajsijský poslanec Fahmi Fadzil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený YAD (@ziyadzolkefli)

Diskvalifikovaní sportovci se hájili tím, že oznámení o začátku závodu neslyšeli, nebo že bylo v jazyce, kterému nerozuměli. U komise však neuspěli. Samotný Zolkefli se k situaci vyjádřil krátce na svém Instagramu. „Omlouvám se všem Malajsijcům, děkuji za podporu,“ uvedl krátce.

Reklama

Související témata: