Hlavní obsah

NSA podala na nevidomé sportovce trestní oznámení

Praha

Čeští nevidomí sportovci se nemohou zúčastnit dvou evropských šampionátů, ohrožena je jejich účast na mistrovství světa i zimních paralympijských hrách příští rok v Pekingu. V pondělí přinesly Právo a Sport.cz informace o tom, že Národní sportovní agentura (NSA) snížila státní dotaci Českému svazu zrakově postižených sportovců (ČSZPS) o celkovou částku cca 600 000 korun, což je pro něj téměř likvidační.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser.

Článek

Zdůvodnění tohoto kroku, ale ani dotace z veřejných financí se nedočkali, i když se domáhají vysvětlení a náhledu do spisů víc než čtyři měsíce.

Právo položilo PR oddělení NSA e-mailem tři základní otázky, tak jak si to přála Hana Bartoňová, která má handicapovaný sport na starosti.

1) Na základě jakých kritérií a co bylo důvodem snížení dotace pro Český svaz zrakově postižených sportovců o celkovou částku cca 600 000 korun?

2) Proč to ČSZPS nebylo řádně zdůvodněno?

3) Kterým svazům byl rozpočet navýšen, kterým naopak snížen a z jakých důvodů?

Zákon nezákon. Neodpověděli

Tyto dotazy plně korespondují se zákonem č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Ten ukládá mj. státním institucím tyto informace poskytnout žadateli, zejména týká-li se jeho dotaz veřejných financí nebo nakládání s nimi. Dotaz mohou položit fyzické i právnické osoby, tedy organizace, spolky, média i kdokoliv z občanů.

Místo odpovědí zaslal Právu tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka následující sdělení: „Mohu vás pouze odkázat na vyjádření NSA, které bylo nahráno na naše webové stránky, jako tiskové oddělení se k tomuto případu do vyšetření orgánů činných v trestním řízení nemůžeme vyjadřovat."

Pod odkazem je sdělení: „Národní sportovní agentura musí reagovat na tendenční článek ze dne 13. září 2021 v tištěném deníku Právo s nadpisem: „NSA ubrala nevidomým sportovcům 600 tisíc."

Důvod, proč se Národní sportovní agentura v současnosti k tomuto případu nevyjadřuje, je ten, že po podání žádosti bylo interní kontrolou zjištěno podezření na pokus o dotační podvod ze strany předsedy Českého svazu zrakově postižených sportovců Zdeňka Barloka podle ust. § 212 odst. 4 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Národní sportovní agentura jako státní orgán má podle ustanovení § 8 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb., trestní řád, ve znění pozdějších předpisů oznamovací povinnost vůči orgánům činným v trestním řízení (Státní zastupitelství, Policie České republiky).

„Podezření na pokus o dotační podvod se týká podané žádosti o dotaci, ve které v rozporu s podmínkami vyhlášené výzvy vykázal soutěže, jež organizoval jiný subjekt. Proto nebudeme do vyšetření případu orgány činnými v trestním řízení situaci jakkoliv komentovat."

Právo oslovilo právníky, zda je toto vyjádření vzhledem ke znění zákona č. 106/1999 Sb. v souladu s tímto zákonem. Odpověď zněla: Není. Dotazy položené redakcí jsou ke zmíněnému zákonu relevantní a se zmíněným podáním trestního oznámení nijak nesouvisí, takže na ně Právo má dostat odpověď.

Foto: paralympic.cz

Zrakově handicapovaný lyžař Patrik Hetmer se možná startu na paralympijských hrách v Pekingu nedočká.

Barlok: Vše máme v pořádku

Zdeněk Barlok z trestního oznámení nemá obavu. „Dosud jsme nedostali ani korunu, takže jsme těžko mohli porušit předpisy. Vše, co je předmětem trestního oznámení NSA, máme řádně doloženo. Disponujeme e-maily, kdy jsme si s místopředsedkyní Kabourkovou 10. července odsouhlasili po vzájemné dohodě konečný počet námi uvedených soutěží, a přesto jsme 20. srpna dostali koncept rozhodnutí, kde NSA např. ze světového poháru pro reprezentační týmy udělala mezinárodní mistrovství ČR, tři soutěže nám sloučila do jedné, evropskou ligu za účasti dvou zahraničních týmů považuje jen za českou ligu atd., což nám samozřejmě podle dotačních kritérií ubralo body," řekl Právu.

„Snížení dotace na rozvoj nových reprezentantů o 50 procent při stejném počtu našich sportovců jako loni nám nebylo nikdy řádně vysvětleno a zdokumentováno. Z návštěvy orgánů činných v trestním řízení nemáme obavy. Pokud nás osloví policie, poskytneme plnou součinnost a budeme spolupracovat. Naopak se otevřeně vyjádříme k praktikám úředníků NSA v oblasti dotací pro handicapovaný sport," dodal Barlok.

Reklama