Hlavní obsah

Štve mě, že jsem Velkou nikdy nevyhrál! Před synem ale smekám, řekl dojatý otec šampiona

Byl v sedmém nebi. Aby ne, jeho syn vyhrál Velkou pardubickou. Právě triumf ve slavném dostihu známému českému žokejovi Pavlu Složilovi staršímu unikl. V neděli ho překonal vlastní potomek, který zvítězil s Talentem. „Jsem na syna neskutečně pyšný. Je mu třiadvacet, smekám před ním klobouk," soukal ze sebe dojatý Složil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vítězný Talent s žokejem Pavlem Složilem.

Článek

Velkou jel jedenáctkrát. Skončil druhý, třetí, čtvrtý, dvakrát pátý. Je lékem na toto trauma synovo vítězství? „Řeknu vám na rovinu, že mi s..e, že jsem ji nikdy nevyhrál. Byl jsem jednou hodně blízko, předběhl mě ale Pepa Váňa s Vronským. Nesu si životní trauma," přiznal 51letý Složil, který prý věděl, že jeho syn se stane jednou šampionem.

„Pořadatelé neměli rádi, když byl kluk malý, že jsme spolu chodili po závodišti. U velkých překážek jsem mu říkal: Dívej se, jak to ti kluci jezdí. Aby se naučil. Když pak Pavel začínal na překážkách, žokejové ho hned vzali mezi sebe. Říkali mi: Ty vole, ten jezdí jako starej profík," vyprávěl Složil.

Bývalý žokej Pavel Složil starší, ze synova triumfu ve Velké pardubické má velkou radost.

Dodržuje tradici dát si při Velké obligátní klobásku. Když se ho prodavačka včera dopoledne zeptala, kdo vyhraje, vyřkl bez váhání jméno svého syna. „Říkal jsem jí, aby si vsadila. Že já jsem to už udělal. Prostě jsem počítal, že syn vyhraje," podotkl Složil.

Dostih notně prožíval, nejvíc pochopitelně dramatický finiš s Evženem, v jehož sedle byl zkušený žokej Jaroslav Myška. „Byly to pro mě opravdu hrozný nervy. V průběhu dostihu, když jsem viděl, že odpadají největší soupeři, pomyslel jsem si, že to synovi prostě musí vyjít na vítězství. Talent má skvělou koncovku. Bylo mi pak jasné, že Evžena přejede," dodal Složil.

Reklama