Hlavní obsah

České derby vyhrál Cheeky Chappie o krk před Honzikem Chiperou

Praha

Hnědák Cheeky Chappie s žokejem Jiřím Chaloupkou vyhrál České derby. Ve finiši vrcholného dostihu sezóny pro tříleté koně v Praze-Velké Chuchli těsně porazil dalšího favorita Honzika Chiperu v sedle s Martinou Havelkovou, třetí doběhl Vainakh.

Článek

Stáj vítězného koně Monte Negro tak dosáhla na hattrick, loni totiž derby vyhrál její Mister Aviation a o rok dříve Kadyny, kterého rovněž vedl Chaloupka. Letošní vítěz Cheeky Chappie, jehož triumf stáji vynesl milion korun, je synem High Chaparrala, dvojnásobného vítěze ostrovního derby.

"Cheeky Chappie je kůň, který se dobře ovládá, zabere, když je potřeba, a umí si v dostihu poradit i ve složité situaci. Je to radost s ním vyhrát," pochvaloval si Chaloupka.

Cheeky Chappie a ve dvou letošních startech neporažený Honzik Chipera měli před startem dostihu na 2400 metrů vyrovnané vyhlídky, na oba šlo sázet v kurzu 2,5:1. Oba se zpočátku drželi vzadu, zatímco v čele běžel jejich papírově největší konkurent Tannhaeuser, vítěz Velké červnové ceny.

V cílové rovině se nejprve začal vpřed posouvat Honzik Chipera, ale ještě lepší závěr nakonec měl svěřenec trenéra Radka Holčáka. Havelkovou, která se mohla stát třetí vítězkou v historii Českého derby, nakonec dělil od triumfu koňský krk.

"Neměli jsme dobrý průběh dostihu. Když jsem si chtěl dělat pozici, byl před námi balík koňských těl a přes to se dostávalo hodně těžko. Nakonec jsem usoudil, že ho raději nechám soupeře oběhnout, abychom neměli problémy. Provedl to výborně, a když v rovině rozvinul své zrychlení, nebylo už v dostihu příliš co řešit," konstatoval vítězný žokej.

"Musím přiznat, že jsme (z průběhu dostihu) byli hodně nervózní, ale když to rozbalil v cílové rovině, začali jsme tomu zase věřit. Měli jsme proti sobě moc dobré soupeře, ale on má svou třídu a tu dnes prokázal tím nejlepším možným způsobem," pochválil svého svěřence Holčák, který od svého otce převzal žezlo vítězného trenéra Českého derby.

94. Charvát České derby, rovinový dostih (2400 m, tříletí koně, dotace 2,5 miliónu korun) - druhý závod Trojkoruny:
1. Cheeky Chappie (ž. Chaloupka, tr. Holčák, stáj Monte Negro)
2. Honzik Chipera (ž. Havelková)
3. Vainakh (ž. Havlin)
4. Love Me (ž. Foret)
5. Dekatmie (ž. Koplík)
Čas: 2:33,88. Výrok: boj krk - 1 1/4 - 1 1/2 - 2 - nos.
Další dostihy mítinku v Praze-Velké Chuchli:
I. Laran (am. Luková) - La Lagion - Roman Beauty
II. Qualiflyer (ž. Zatloukal) - Valmont Ohne - Bella Cullen
III. Sign of the Zodiac (ž. Šmida) - Honzik - Prince Orpen
IV. Chardonney Tcheque (ž. Havelková) - Rabbit Motivman - Iceni Girl,
V. Francie (ž. Rája) - Sázava - Money for Danny
VI. Always on Sunday (ž. Vokálková) - Saltanat - Mister Westminster
VIII. Basic Bara (ž. Chaloupka) - Namid Star - Glosa

Reklama

Související témata: