Hlavní obsah

Biatlon zbohatl, ale dál jede v úsporném režimu. Před luxusním kamiónem mají přednost talenti

Pět medailí z olympijského Soči přineslo i příjemné oživení rozpočtu biatlonového svazu. „Na naše poměry jsme se dostali do poměrně luxusní situace. Máme kontrakty a vyprodané reklamní plochy na celý další cyklus, jsme schopni plánovat budoucnost biatlonu,“ pochvaluje si Jiří Hamza, jenž letos v čele svazu nahradil náhle zesnulého Václava Fiřtíka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéftrenér biatlonistů Ondřej Rybář.

Článek

Finance směřují zejména do mládežnické základny. „Nakoupili jsme asi 150 flint, snažíme se o materiální zabezpečení klubů, aby zvládly ten nápor dětí, který po domácím mistrovství světa a olympiádě nastal,“ vypráví Hamza.

Rozhodují i detaily

Lepší komfort si může dovolit i reprezentace. „Pořád jedeme v úsporném režimu, ale když chcete ještě někam posunout sportovce, který už je nahoře, rozhodují drobné detaily, jako jsou třeba různé mašiny na biochemii,“ popisuje šéftrenér Ondřej Rybář.

Po vzoru dalších biatlonových velmocí Češi zvažovali i nákup kamiónu pro servismany, který by se závodníky putoval po štacích Světového poháru. „Nabídky jsme měli, ale shodli jsme se, že by to takový přínos pro tým nebyl. To radši investujeme finance do přípravy mladého sportovce, kterého si můžeme podchytit,“ vysvětluje Rybář.

Reklama

Související témata: