Hlavní obsah

Ostrava slyšela samou chválu. Přijede příště celý krasobruslařský svět?

Praha

Organizační i divácký úspěch evropského krasobruslařského šampionátu v Ostravě může otevřít dveře k uspořádání ještě větší akce – mistrovství světa. „Myslím, že se o tom na svazu můžeme bavit,“ připouští šéf organizačního výboru a místopředseda svazu Stanislav Žídek. Světový šampionát se v Česku konal naposledy v roce 1993 v pražské Sportovní hale.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hvězdy evropského šampionátu v Ostravě: Ruska Jevgenija Medveděvová vytvořila světový rekord, Tomáš Verner sehrál výraznou roli v propagaci akce.

Článek

Teď je však pravděpodobnější kandidatura Ostravy, jejímž trumfem je špičkový vítkovický areál, kde jsou stadión, tréninkový led, hotel a atletická hala v těsné blízkosti, i čerstvé pořadatelské zkušenosti.

„Málokterá hala má takový komfort. Představitelé mezinárodní federace ISU chodili a říkali, ať sem všichni jezdí a dívají se, jak se to dělá,“ hřálo předsedkyni Českého krasobruslařského svazu Věru Tauchmanovou a její slova v Ostravě potvrzovali i závodníci a trenéři.

Hodil by se větší hotel

Jenže nároky pro světový šampionát jsou ještě vyšší. „Problém je, že bychom potřebovali rozšířit hotel, abychom ubytovali větší počet delegací,“ upozorňuje Žídek.

Mezinárodní federace ISU může preferovat spíše Prahu i z hlediska snazší dopravní obslužnosti. „Nejbližší větší letiště u Ostravy jsou v Katovicích a Krakově, což dopravu prodraží,“ připomíná Tauchmanová.

Nad Prahou mají navrch

Pražská aréna by také nabídla větší diváckou kapacitu, v Ostravě byl o krasobruslení velký zájem. Šampionát za pět dnů navštívilo celkem 58 262 diváků. „Za první dva dny jsme byli čísly zaskočeni, využili bychom i vyšší kapacitu,“ říká Žídek, přičemž na férovost ostravského publika byla slyšet samá chvála.

„Není nacionálně zaměřené. Když zajela výborně Francouzka, bylo na nohou, to není u všech národů. Vzpomeňte na Soči, kde odešla půlka haly, když odstoupil Pljuščenko,“ připomíná ambasador šampionátu Tomáš Verner.

Ostravské plusy tak výrazně převažují. „Tlaky na pořádání šampionátu v Praze by asi byly, ale při vší úctě k O2 areně by to tam bylo složité. Chybí například tréninková hala, v Ostravě je zázemí ideální,“ srovnává Žídek.

Před případným světovým šampionátem by připravenost organizace zřejmě musela otestovat ještě další akce. „Měli bychom zorganizovat třeba mistrovství světa juniorů,“ tuší Žídek.

Reklama

Související témata: