Hlavní obsah

Sporem v paralympijském hnutí jsou biti jen a jen sportovci, mrzí cyklistu Boušku

Pavel NovotnýSport.cz

Cyklista-spastik Jiří Bouška sice na léta probíhající spor v paralympijském hnutí osobně nedoplatil, jako každý handicapovaný sportovec jej ale citlivě vnímá. „Je potřeba, aby lidé táhli za jeden provaz. Žabomyší války nikomu neprospějí,“ komentuje držitel čtyř paralympijských medailí při Českého paralympijského výboru (ČPV) a Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS).

Foto: Sport Invest

Handicapovaný cyklista Jiří Bouška

Článek

Pětiletý spor mezi ČPV a ČSTPS formálně ukončil dubnový verdikt pražského městského soudu, pnutí mezi oběma znesvářenými stranami ale neskončilo. ČPV požaduje zpětné doplacení členských příspěvků, což ČSTPS považuje za absurdní, a navíc se chce proti rozsudku bránit u Nejvyššího soudu a podáním ústavní stížnosti. Případně je připraven obrátit se na Evropský soud ve Štrasburku.

Bouška jako člen svazu spastiků, který je vedle svazu tělesně postižených sportovců jedním z pěti členů ČPV, sice sporem není nijak ovlivněn, přesto ale jeho existenci vnímá. Negativně. „Jsem sportovec, snažím se do toho neplést. Zpočátku jsem celou záležitost hodně sledoval, po těch letech je to ale už tak zamotané, že je velice obtížné se v celé věci orientovat. Pro sport handicapovaných to ale určitě není dobrá věc. Politika do sportu nepatří a v důsledku jsou to jen sportovci, kdo je celým sporem poškozen,“ míní úspěšný dráhař i silničář.

Podle Boušky se situace v paralympijském hnutí začala komplikovat po hrách v Aténách před šesti lety. „Do té doby byl sport handicapovaných silně provázán charitou a solidaritou. Pak se začal profesionalizovat a kdo chce uspět, musí se sportu věnovat naplno. Sice to stále není jako u zdravých sportovců, ale probíhá tvrdý boj o peníze, každý si chce ukrojit. Ufinancovat přípravu není vůbec jednoduché,“ vysvětluje třicetiletý závodník.

Dlouhotrvající spor a netransparentnost ČPV přitom může mít vliv na přísun peněz do paralympijského hnutí. „Sehnat sponzory je v dnešní době hodně obtížné a takové tahanice je mohou jen odradit. Je potřeba aby lidé táhli za jeden provaz. Žabomyší války ničemu neprospějí, biti jsou totiž jen a jen sportovci,“ poznamenal Bouška.

Reklama