Hlavní obsah

Základy bankroll managementu

Správa pokerových financí je jednou z nejpodceňovanějších, ale zároveň i nejdůležitějších dovedností pokerového hráče. Pokud se s našimi penězi naučíme zaházet co nejlépe už od samotného začátku, ušetří nám to spoustu pozdějších problémů.

Ilustrační obrázek

Článek

Slovníček pojmů objevujících se v článku

Bankroll - všechny peněžní prostředky hráče na pokerovém účtu

Bankroll management (BRM) - správa bankrollu

Blindy - povinné sázky, více v pravidlech

Buy-in (BI) - vstupní poplatek do turnaje nebo suma, kterou si bereme k cash game stolu

STT turnaje - turnaje na jednom stole

MTT turnaje - turnaje na více stolech

SNG turnaj - turnaj, který se spustí po naplnění určitého počtu hráčů

Stakes - velikost sázek, limitů

Tilt - stav mysli hráče, kdy pod vlivem emocí nehraje svoji nejlepší hru, pouští se do mnoha hand, pokouší se často bluffovat ve chvílích, kdy je to nevhodné

Co to je a proč je tak důležitý?

Zjednodušeně by se dalo říci, že bankroll management (dále BRM) je jakýsi postup, jehož správným dodržováním zabráníme bankrotu. Mnohými hráči bývá BRM často podceňován, což je velká chyba, protože je jedním z nejdůležitějších faktorů, které z nás dělají úspěšné hráče.

Ze všeho nejdříve si musíme uvědomit, že pokerové výsledky mají vypovídající hodnotu pouze v případě, že je pozorujeme během delšího časového úseku a klíčovým faktorem je počet odehraných hand nebo turnajů.

Krátkodobé výsledky jsou ovlivněny takzvanou variancí. Tento termín vyjadřuje, jak moc se nám v určitém období daří. Je to jakýsi rozdíl mezi tím, kolik peněz průměrně vyhrajeme v dlouhodobém měřítku a kolik jich v tom krátkodobém ztratíme.

Co pro nás ale tento zdánlivě složitý termín znamená v praxi? Především to, že ani nejlepší hráč na světě se krátkodobým prohrám nevyhne a pokud by nedodržoval dobrou správu svých financí, zbankrotoval by i on. Proto pokud si chceme pokerem přivydělávat a nechceme do něj příliš investovat, je nutné dodržovat určitá pravidla.

Velice důležitý je samozřejmě také váš přístup k pokeru. Jste sváteční hráč, který se chce hrou pouze pobavit? Chcete si přivydělávat při studiu? Je poker vaším hlavním zdrojem obživy? Podle toho se dále odvíjejí i samotná pravidla.

Konkrétní aplikace bankroll managementu

Na úvod je důležité připomenout zásadní věc - poker bychom měli VŽDY hrát pouze s penězi, které si můžeme dovolit prohrát. Myslím si, že toto není potřeba dále rozvádět a každý člověk by měl mít svoji určitou zodpovědnost.

Jak si zjednodušeně bankroll management představit? Možná si to neuvědomujete, ale BRM využíváte každý den i vy. Řekněme, že si v zaměstnání vyděláte 30.000 Kč, se kterými si pak musíte po celý následující měsíc vystačit. Peníze si v tom případě rozvrhnete a přesně víte, co si můžete dovolit a co naopak nepřichází v úvahu. Proto za běžný nákup utratíte 1.000 Kč a ne 5.000 Kč, protože tato částka by narušila vaše plány a takové výdaje byste prostě nezvládli. A stejné je to i v pokeru.

Není možné si s sebou vzít ke stolu celý svůj bankroll, protože riziko ztráty je příliš vysoké. Hrozbu bankrotu lze chytře minimalizovat právě správným bankroll managementem.

Každý hráč si postupem času vytvoří vlastní systém, který mu nejvíce vyhovuje. Následující tabulky berte jako rozumné MINIMUM pro hráče, kteří se chtějí pokerem bavit, ale v budoucnu se pro ně může stát i zajímavým způsobem přivýdělku. Pro pokerové profesionály platí mnohem přísnější kritéria.

Cash games

NL2 (velikost blindů $0.01/$0.02, maximální suma u stolu: $2 (100 krát velký blind)) - doporučený bankroll pro daný limit: $50

NL4 ($0.02/$0.04, $4) - $100

NL5 ($0.02/$0.05, $5) - $125

NL10 ($0.05/$0.10, $10) - $300

NL20 ($0.10/$0.20, $20) - $600

NL25 ($0.10/$0.25, $25)- $750

NL50 ($0.25/$0.50, $50)- $1.750

NL100 ($0.50/$1, $100)- $4.500

NL200 ($1/$2, $200)- $10.000

atd.

U nízkolimitních cash games obecně platí, že počet buy-inů nemusí být ohromně vysoký, protože úroveň hráčů je zde velice špatná a velká šňůra proher není tak pravděpodobná. Na ty nejnižší limity (NL2, NL4) by mělo stačit 25 buy-inů a s přechodem na větší hry by se měly zpřísňovat i BRM normy.

STT SNG Turnaje

$1 (buy-in do turnaje) - $50 (doporučený bankroll)

$2 - $100

$3 - $210

$6 - $420

$10 - $1.000

$15 - $1.500

$20 - $2.000

$30 - $4.500

$50 - $7.500

U SNG turnajů se setkáte s mnohem většími výkyvy a proto byste měli navýšit i požadavky na BRM. Rozumným minimem pro nejlevnější turnaje je padesátinásobek jejich buy-inu. S postupem na vyšší turnaje samozřejmě opět tuto hranici navyšujeme.

MTT turnaje

$2 - $400

$3 - $600

$4 - $800

$5 - $1.000

$10 - $2.000

$20 - $4.000

Nejvíce jsou variancí ovlivněny MTT turnaje. Tady budete potřebovat minimálně 200 buy-inů na limit, který hrajete.

Přecházení mezi limity

Pokud jste si jisti, že daný limit bez problémů porážíte a máte na něj více než dostatečný bankroll, tak se nemá cenu na něm dále zdržovat. V případě nějakého neúspěchu se vždy můžete klidně vrátit na ten předchozí, abyste zde získali zpět sebedůvěru a nahráli dostačující částku pro opětovné zvýšení limitu. Schopnost přesídlit na nižší stakes je velice důležitá. Spousta hráčů totiž často udělá přesný opak a ve snaze nahrát ztracené peníze zpět se naopak vydá na limity vyšší. Jak správně tušíte, právě tohle je cestou do pekel - hráč nakonec prohraje ještě více a pro jeho bankroll to může mít hrozivé následky.

Psychika

Dodržování správného bankroll managementu nám také dodá tu správnou psychickou pohodu. Případné prohry nás nijak nerozhodí, nedostaneme se do tiltu a budeme stále hrát svoji nejlepší hru.

Jednoduchý příklad - stanovíme-li si jako náš BRM 10 buy-inů a na limitu NL50 prohrajeme 5 buy-inů (což se v krátkodobém měřítku může stát), zbude nám na účtu z původních $500 již pouze $250. To nás uvede pod velký tlak a jediným řešením je zde urychleně přejít na nižší limit, protože nebezpečí bankrotu je v tuto chvíli obrovské. Pokud ale hrajeme podle pravidla 35 buy-inů, tak nás ztráta pěti BI nijak nerozhodí a z původních $1.750 spadneme na $1.500, což je sice nepříjemné, ale není to žádná velká tragédie a nic, z čeho bychom si měli dělat velké starosti.

Reklama