Hlavní obsah

Plíšková - Dartová 7:6, 2:6, 6:1Karolína Plíšková se ve Wimbledonu na postup nadřela. Siniaková udolala favoritku!

Aktualizováno

Nejvýše nasazená česká tenistka Karolína Plíšková postoupila do druhého kola Wimbledonu, když se protrápila k výhře nad domácí Harriet Dartovou 7:6, 2:6 a 6:1. Dál jde také Kateřina Siniaková, jež vyřadila po tříhodinové bitvě 6:7, 6:3 a 8:6 turnajovou šestnáctku Coco Vandewegheovou z USA. Lucie Šafářová postoupila po výhře na Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou dvakrát 6:4 a Barbora Strýcová zdolala loňskou čtvrtfinalistku Rusku Světlanu Kuzněcovovou 7:6, 7:5. S turnajem už se naopak rozloučila Kristýna Plíšková, která prohrála s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou 6:4, 1:6, 6:2, a vypadla také Barbora Štefková, jež při premiéře v hlavní soutěži Wimbledonu v prvním kole prohrála s Kiki Bertensovou z Nizozemska 3:6, 2:6.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Karolína Plíšková v 1. kole Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Neuspěla ani Tereza Smitková. Při návratu na trávu ve Wimbledonu po třech letech v 1. kole prohrála s Bulharkou Viktorijí Tomovovou 6:7 a 1:6.

Karolíně Plíškové se ve Wimbledonu tradičně moc nedaří, což zápas proti 171. hráčce světa potvrzoval. Bývalá světová jednička proti držitelce divoké karty záhy získala náskok brejku, který však v koncovce první sady promrhala. Tie break ale zvládla poměrně hladce 7:2.

Ve druhé sadě ale vládla Britka, a to navzdory zranění z podklouznutí po změně směru a následném několikaminutovém ošetření. Plíšková chybovala a trochu hledala rytmus. Druhé dějství prohrála 2:6, nicméně následně odvrátila tři brejkboly v úvodním gamu třetího setu a poté zápas jasně opanovala a dovedla k vítězství.

"Měla jsem dobré i horší úseky. Je to vybojované a cenné vítězství," řekla.Plíšková, která si vylepšila letošní bilanci třísetových zápasů na 10:2. "Já prostě bojuju, i když to tak nevypadá. Ve třetím setu seberu sílu, údery zlepším a hraju nejlíp."

O premiérový postup do třetího kola Wimbledonu bude hrát s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska. "Já už ty losy nekomentuju," řekla Plíšková, která na Roland Garros prohrála s Ruskou Marií Šarapovovou. S dvojnásobnou semifinalistkou Wimbledonu Azarenkovou má bilanci 2:3 a letos 1:1.

Karolína Plíšková nikdy nepřešla ve Wimbledonu přes druhé kolo. Do slavného turnaje tak letos mířila se skromným cílem dostat se alespoň do třetího kola.

Její sestra Kristýna prohrála na úvod s Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou 4:6, 6:1, 2:6 a popáté za sebou vypadla na okruhu v 1. kole. Naposledy se přes něj dostala v květnu v Norimberku, kde došla do čtvrtfinále.

Obě hráčky začaly zápas ztrátou podání. Jako první jej ve čtvrtém gamu udržela Dulgheruová a nakonec získala první set. Ve druhém povolila Češka soupeřce jediný game, avšak v rozhodující sadě Plíšková znovu dvakrát neudržela servis a po hodině a tři čtvrtě odešla z kurtu poražena.

"Během zápasu jsem se snažila dostat do rytmu a do pohody. Tráva je suchá, možná trochu vyšší a pomalejší než jindy. Nepodávala jsem moc dobře, ale ani povrch mi nepomohl," řekla 77. hráčka světa. Sérii proher se snaží brát pozitivně. "Myslím, že to přijde. Hraju dobře. Musím vydržet," povzbuzuje se svěřenkyně Františka Čermáka.

Rumunce, která je v žebříčku až ve druhé stovce, podlehla Plíšková i podruhé v kariéře. Poprvé s ní prohrála před čtyřmi lety na US Open. Jejím maximem ve Wimbledonu zůstává 3. kolo z roku 2015.

Barbora Štefková odehrála při své premiéře ve Wimbledonu jen jeden zápas. Třiadvacetiletá tenistka, jež se do hlavní soutěže probojovala jako jediná z českých zástupců z kvalifikace, prohrála v 1. kole s dvacátou nasazenou Kiki Bertensovou z Nizozemska 3:6, 2:6.

Siniaková potřebovala tři hodiny a dvě minuty, aby vyřadila indisponovanou Coco Vandewegheovou 6:7, 6:3 a 8:6. Americká turnajová šestnáctka si v tie breaku první sady poranila po pádu do sítě pravý kotník, kulhala a dohrávala s bolestmi. Přesto Siniaková v rozhodující sadě prohrávala 2:5, ale vývoj otočila.

Wimbledon
Ženy
1. kolo
Karolína Plíšková (7-ČR) - Dartová (Brit.) 7:6 (7:2), 2:6, 6:1
Dulgheruová (Rum.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 1:6, 6:2
Bertensová (20-Niz.) - Štefková (ČR) 6:3, 6:2
Siniaková (ČR) -  Vandewegheová (16-USA) 6:7 (3:7), 6:3, 8:6
Tomovová (Bul.) - Smitková (ČR) 7:6 (7:3), 6:1
Šafářová (ČR) - Bondarenková (Ukr.) 6:4, 6:4
Strýcová (23-ČR) - Kuzněcovová (Rus.) 7:6 (8:6), 7:5
Ostatní zápasy zde

Reklama