Hlavní obsah

Skandál ve Wimbledonu? Elitní pár je podezřelý z ovlivnění zápasu

Londýn/Praha

Sázkařský skandál ve Wimbledonu? Tenisový svět nemile překvapila zpráva několika zahraničních médií o možném zmanipulovaném utkání v prvním kole mužské čtyřhry slavného grandslamu. Podezřelými jsou elitní španělští hráči Fernando Verdasco a David Marrero.

Foto: Profimedia.cz

Fernando Verdasco (vlevo) a David Marrero.

Článek

Jako první se zprávou přišel australský web ABC News, který informoval o možném zmanipulování zápasu v prvním kole mužské čtyřhry. O které hráče by mělo jít, ale neuvedl. Podrobnější informace přinesl nyní americký deník New York Times, který prozradil, že podezřelými je španělský deblový pár Fernando Verdasco, David Marrero.

Ten se v úvodním kole slavného grandslamu střetl s dvojicí Leonardo Mayer a Joao Sousa. Verdasco s Marrerem byli před utkáním dlouhou dobu kurzovými favority, avšak hodinu před začátkem zápasu zaznamenala britská sázkařská kancelář Pinnacle podezřelé sázky proti nim, navíc z účtů, které již v minulosti byly zapleteny do podobných případů.

„Při každém tenisovém zápase dochází k menším změnám pohybu kurzů. Tady se ale tyto změny začaly dít hodinu před utkáním, a to je neobvyklé,“ uvedl Sam Gomersall ze společnosti Pinnacle pro ABC News. „Když máme jakékoliv podezření na ovlivňování zápasu, řídíme se protokolem a upozorníme na to. Proto jsme okamžitě informovali příslušné orgány ve Wimbledonu.“

Verdasco s Marrerem zápas prohráli po setech 6:7, 4:6, 7:6 a 1:6 a následně je začala vyšetřovat Protikorupční tenisová jednotka (TIU). „Tahle zpráva mě překvapila. Co na to mám říct? Před lety jsem byl v žebříčku úplně jinde, byl jsem zvyklý vyhrávat. Teď mi je osmatřicet a moje výkonnost už je mnohem menší. To ale lidé bohužel nevidí,“ bránil se Marrero v rozhovoru pro španělský web elpais.com.

Jeho parťák zprávu o vyšetřování Protikorupční tenisovou jednotkou potvrdil na Twitteru. „Odpovídal jsem TIU na otázky ohledně našeho utkání ve Wimbledonu. Plně jejich práci podporuji, vždy jsem respektoval integritu a transparentnost našeho sportu a nikdy bych ho tímto způsobem neohrozil,“ uvedl čtyřiatřicetiletý Verdasco.

Největším úspěchem španělské dvojice byl před pěti lety zisk titulu na Turnaji mistrů. Marrero už podobnému podezření kdysi čelil. V roce 2016 na Australian Open v zápase smíšené čtyřhry, kde hrál po boku krajanky Lary Arruabarrenaové, vzbudilo jejich utkání pozornost kvůli neobvykle vysokému množství vsazených peněz. TIU vše tehdy řádně vyšetřila a oznámila, že nenašla žádné důkazy o korupci.

Reklama