Hlavní obsah

Bývalá světová jednička chtěla donutit parťačku, aby odstoupila z turnaje. Za trest si teď nezahraje

Londýn/Praha

Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TUI) má letos hodně napilno. Nedávno za ovlivňování zápasů potrestala tříletým zákazem startů Argentince Nicoláse Kickera, poté vyšetřovala elitní španělský deblový pár Fernando Verdasco, David Marrero za možnou manipulaci utkání a nyní si posvítila na bývalou světovou jedničku ve čtyřhře, Číňanku Pcheng Šuaj.

Foto: Profimedia.cz

Pcheng Šuaj.

Článek

Čínská tenistka Pcheng Šuaj dostala šestiměsíční zákaz činnosti a pokutu deset tisíc dolarů (přes dvě stě dvacet tisíc korun) za to, že se loni před Wimbledonem po uzavření přihlášek pokusila vyměnit svou partnerku pro čtyřhru. Tříměsíční trest dostal i její bývalý trenér Bertrand Perret, který se na všem podílel.

Podle Jednotky pro bezúhonnost tenisu se Pcheng Šuaj pokusila donutit svou spoluhráčku, Belgičanku Alison Van Uytvanckovou, aby se z Wimbledonu odhlásila ze zdravotních důvodů. Dokonce jí za to nabízela finanční kompenzaci, ta však odmítla. Pcheng Šuaj se poté rozhodla, že ve čtyřhře na slavném grandslamu startovat nebude.

Podmínečně si musí Pcheng Šuaj z trestu odpykat tři měsíce, pokud u ní nedojde k nějakému dalšímu porušení pravidel, bude se moci na kurty vrátit na začátku listopadu, to už však bude téměř po sezóně. V té se jí ve dvouhře nejvíce dařilo na turnaji v čínském Anningu, kde se dostala až do semifinále. Jinak na většině akcí dohrála hned v úvodním kole.

Na okruhu WTA vyhrála dvaatřicetiletá Pcheng Šuaj doposud dva turnaje ve dvouhře a jednadvacet ve čtyřhře. Před pěti lety spolu s Tchajwankou Sie Šu-wej ovládla Wimbledon a o rok později spolu kralovaly i na French Open. V témže roce se také stala světovou jedničkou v deblu. Nyní je v žebříčku singlistek na osmdesáté příčce a ve čtyřhře jí patří dvacáté místo.

Reklama

Související témata: