Hlavní obsah

Tohle nezvládli ani Federer s Nadalem. Djokovič slaví jedinečný zápis do historie tenisu

Potítka mrštil na tribuny, raketu daroval malému fanouškovi a uvnitř prožíval obrovské štěstí. Srbský tenista Novak Djokovič právě dokázal něco, co se v historii ještě nikdy nikomu nepodařilo. Po finálové výhře nad Rogerem Federerem 6:4, 6:4 v Cincinnati jako vůbec první zkompletoval sbírku titulů ze všech devíti turnajů série Masters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novak Djokovič triumfoval v CincinnatiVideo: sntv

 
Článek

„Díky Rogere, že jsi mě tady konečně nechal vyhrát," žertoval rodák z Bělehradu na kurtu, když už v rukou pevně držel pohár Rookwood pottery trophy, který mu jako jeden z mála až dosud unikal.

Pětkrát už se před nedělním kláním dostal v Cincinnati do finále, v němž vždy prohrál, z toho třikrát s Federerem, který na tamních kurtech neprohrál podání od roku 2013 a slavil zde hned sedm triumfů. Jenže v neděli se psala nová historie. Federerův servis byl prolomen a s ním i Djokovičova noční můra.

Srbský bijec tak podtrhuje svůj návrat do absolutní špičky, v nějž už možná málokdo věřil. Po vleklých zdravotních problémech, operaci lokte a delší herní pauze se trápil.

Psychicky byl dole, slibná spolupráce s trenérskou dvojicí Andre Agassi, Radek Štěpánek vzala rychle za své a jeho dříve takřka nedobytný „skalp" najednou získávali i borci ze druhé stovky žebříčku.

Vše se otočilo se startem travnaté sezóny, v níž slavil titul ve Wimbledonu a zadělal na výrazně kladnou bilanci, která od turnaje v Londýně nyní čítá devatenáct vítězství a dvě porážky.

„Abych byl upřímný, zdá se to být až neuvěřitelné, že jsem zpět na této úrovni," přiznal třináctinásobný grandslamový vítěz. „Stát na tomto místě a vyhrát první titul v Cincinnati je samozřejmě pro mě velmi speciální moment. Po těžkých časech, kterými jsem prošel, byla moje kariéra jako na horské dráze," dodal.

Slovy respektu ke svému velkému soupeři nešetřil ani poražený Federer. „Gratuluji Novakovi, že tady dnes psal historii. Jde o úžasný počin, a to nejen dnes, ale během celé kariéry. Obdivuhodné. Měl bys být na sebe hrdý. Skvělá práce," smekla hrající tenisová legenda.

Reklama

Související témata: