Hlavní obsah

Skandál a pokuta pro Williamsovou? Asociace a řada tenistů stojí za legendou

New York/Praha
Aktualizováno

Bylo chování Sereny Williamsové během finále na US Open správné, nebo to vítězka čtyřiadvaceti grandslamů svými výbuchy vzteku a nadávkami přehnala? Mnoho tenistů, tenistek, expertů i fanoušků stojí na straně šestatřicetileté Američanky. Zároveň je jim ale líto Naomi Ósakaové, které tato atmosféra pokazila radost ze zisku prvního grandslamu.

Foto: Greg Allen, ČTK/AP

Serena Williamsová při hádce s rozhodčím.

Článek
Fotogalerie

Naomi Ósakaová pózuje s pohárem

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Serena Williamsová po prohraném finále US Open

Varování, trestný fiftýn a trestný game za nedovolené koučování, rozmlácenou raketu a nadávky rozhodčímu. Okamžiky, které vytočily Serenu Williamsovou během finále US Open k nepříčetnosti. Šestatřicetiletou Američanku naštvalo, když jí rozhodčí Carlos Ramos napomenul za to, že jí během utkání dává rady její trenér Patrick Mouratoglou.

„Žádný koučink jsem nedostávala, nikdy jsem nepodváděla,“ bránila se bývalá světová jednička a pocit křivdy už v ní zůstal po celé utkání. Když pak prohrála svůj servis a vzteky rozmlátila raketu, rozhodčí jí udělil trestný fiftýn. To bývalou světovou jedničku rozzuřilo ještě víc a rozhodčímu začala nadávat. Následoval trestný game a Williamsová se už pod návalem emocí nedokázala do hry vrátit a utkání prohrála (2:6, 4:6).

Na tiskové konferenci rozhodčího obvinila ze sexismu a své chování na kurtu omlouvala tím, že bojovala za práva a rovnost žen. Za scénu během utkání udělili Williamsové pořadatelé turnaje pokutu sedmnáct tisíc dolarů (375 000 korun). WTA, experti, tenisté a tenistky však stojí na její straně.

Šéf WTA Steve Simon po incidentu volá, aby bylo povoleno koučování na všech turnajích, a aby při trestání projevených emocí nebyl užíván dvojí metr. „WTA se domnívá, že by neměly být žádné rozdíly mezi muži a ženami v tom, jak se toleruje vyjádření emocí. Se všemi by mělo být zacházeno stejně. Nemáme pocit, že by tomu tak bylo,“ uvedl v prohlášení Simon.

Roddick: Nejhorší rozhodčí, jakého jsem kdy viděl!

„Také si myslíme, že by se měla projednat záležitost ohledně koučování, které by mělo být povoleno v celém sportu,“ dodal šéf WTA. Podporu Williamsové vyjádřil i Andy Roddick, bývalá světová jednička, který na sociálních sítích napsal, že je Ramos nejhorší rozhodčí, jakého kdy viděl.

„Serena je šampiónka a tohle si nezaslouží stejně jako Naomi, která si nezaslouží takovouhle atmosféru při zisku svého prvního titulu," uvedla na sociálních sítích francouzská tenistka Kristina Mladenovicová. Zastání našla Williamsová i u legendy Billie Jean Kingové. Vítězka dvanácti grandslamových titulů děkuje, že bojuje za rovnoprávnost žen, a myslí si, že kdyby takto hystericky jednal nějaký muž, odešel by bez trestu.

Její slova jako by potvrdil i další bývalý americký tenista, James Blake. "Říkal jsem i horší věci a nedostal za ně trest. Nebo mě rozhodčí nejprve upozornil, že pokud budu pokračovat, bude mě muset potrestat," přiznal Blake. Částečně se za Williamsovou postavil i čerstvý vítěz US Open Novak Djokovič. Jednatřicetiletý Srb si myslí, že Ramos byl na Williamsovou příliš přísný.

„Rozhodně tím ovlivnil zápas. Podle mého názoru to nebylo nutné. S námi všemi cloumají emoce a obzvlášť, když hrajeme o grandslamový titul," prohlásil Djokovič, který však odmítl, že by se k ženám a mužům přistupovalo odlišně. „Nevidím to jako pan Simon. Myslím, že s muži i ženami se zachází podle té dané situace. Není správné to generalizovat," uzavřela světová trojka.

Naopak mezinárodní federace ITF se zastala rozhodčího Carlose Ramose a konstatovala, že postupoval přesně podle pravidel.

"Je pochopitelné, že tahle mimořádná a politováníhodná událost by měla vyvolat diskusi. Zároveň je důležité si uvědomit, že pan Ramos se v rámci svých povinností držel pravidel. Jeho verdikty byly v souladu s regulemi, což potvrdilo rozhodnutí zástupců US Open udělit paní Williamsové pokutu za tři přestupky," uvedla tenisová federace v prohlášení.

Souhlasíte s chováním Sereny Williamsové během finále US Open?
Ne
96,1 %
Částečně měla pravdu
1,5 %
Ano
2,4 %
Celkem hlasovalo 96432 čtenářů.

Reklama