Hlavní obsah

Plíšková porazila v Tokiu Ósakaovou a získala jedenáctý titul

Tokio
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková získala druhý titul v sezóně a jedenáctý v kariéře. Po dubnovém triumfu ve Stuttgartu se dnes radovala v Tokiu, kde porazila vítězku US Open Naomi Ósakaovou z Japonska dvakrát 6:4.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková vyhrála finále proti Naomi Ósakaové.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletá Plíšková slavila jednačtyřicátý vítězný zápas v sezóně a posune se na sedmé místo žebříčku WTA právě před Ósakaovou. V Tokiu navázala na krajanku Petru Kvitovou, která zde nenašla přemožitelku před pěti lety.

"Užila jsem si tady celý týden hodně zábavy a děkuju tátovi za podporu. Získali jsme spolu letos už druhý titul," řekla při předávání cen na kurtu Plíšková, kterou v Japonsku doprovázel otec Radek. Za jeho přítomnosti uspěla i v dubnu ve Stuttgartu.

Plíšková se ve finále opírala o skvělý servis. Sice nedávala tolik es, ale při svém podání ztratila jen dvanáct míčků. Soupeřce nepovolila ani jeden brejkbol a sama udeřila dvakrát. Poprvé v poslední hře první sady a pak ve druhém setu čistou hrou na 5:4. Zápas ukončila 11 míčky v řadě a dvěma esy. "Podání mě podrželo a to byl klíč k utkání, ale i ve výměnách jsem byla silná," řekla.

"Jsem ráda, že jsem nemusela do třetího setu. Ale někdy to tak je, že musíte bojovat v těžkých zápasech o finále a v tom přijde nejsnadnější zápas," usmála se Plíšková, která všechna předchozí kola v Tokiu hrála na tři sety a ve čtvrtfinále s Američankou Alison Riskeovou odvrátila hrozbu vyřazení při dvou mečbolech. "Každá výhra mi dodává sebevědomí a doufám, že v tom budu pokračovat."

Kupodivu unaveně působila Japonka, i když cestou do finále neztratila ani set. Ósakaová prohrála poprvé po deseti výhrách. "Pomohla mi chybami a vypadala vyčerpaněji. Nesnažila jsem se ji přestřílet, protože hraje agresivněji než já, ale byla jsem trpělivější, hrála přes její bekhend a stačilo to," popsala Plíšková.

Díky tokijskému vavřínu se dostane v pořadí sezóny na osmé místo zajišťující start na Turnaji mistryň. O cestu na vrchol roku do Singapuru ale bude muset ještě bojovat příští týden na turnaji ve Wu-chanu a poté v Pekingu.

Siniaková postoupila ve Wu-chanu do druhého kola

Kateřina Siniaková vstoupila vítězně do turnaje v čínském Wu-chanu.V prvním kole porazila Kristinu Mladenovicovou 7:6, 6:2 a čeká ji další francouzská tenistka, čtvrtá nasazená Caroline Garciaová.

Siniaková nezačala dobře a po dvou ztracených podáních prohrávala už 0:4. Podařilo se jí hru vyrovnat, za stavu 4:5 odvrátila setbol a po tie-breaku v poměru 7:4 získala první set. Ve druhém soupeřce hned v úvodu vzala servis a i přes zaváhání při vlastním podání v šestém gamu dotáhla zápas k vítězství. Za hodinu a 45 minut ho ukončila čistou hrou.

Ve Wu-chanu, kde startuje téměř kompletní světová špička, je celkem pět Češek. Dnes hraje ještě Markéta Vondroušová s Julií Görgesovou z Německa, v pondělí Barbora Strýcová proti další Francouzce Alizé Cornetové. Dvojnásobná vítězka turnaje Petra Kvitová a čerstvá vítězka z Tokia Karolína Plíšková mají v prvním kole volný los.

Poražená finalistka z Tokia Naomi Ósakaová se z Wu-chanu odhlásila. Úřadující šampionka US Open se omluvila kvůli virové infekci stejně jako Victoria Azarenková, po jejímž sobotním odhlášení se do soutěže dostala Vondroušová. Kvůli nemoci vzdala na poslední chvíli start v Číně i Slovenka Magdalena Rybáriková.

Bertensová vyhrála v Soulu třetí letošní turnaj WTA

Nizozemská tenistka Kiki Bertensová vyhrála turnaj v Soulu a slaví třetí titul v sezoně a celkově sedmý v kariéře na okruhu WTA. S finálovou soupeřkou Australankou Ajlou Tomljanovicovou si poradila po téměř dvou a půl hodinách 7:6, 4:6 a 6:2.

Dvanáctá hráčka světového žebříčku Bertensová dnes zaokrouhlila počet vyhraných zápasů v této sezoně na čtyřicet. Trofej si odvezla už v dubnu z Charlestonu, kde se hrálo na antuce, a také před měsícem z Cincinnati. Tam šestadvacetiletá Nizozemka ve finále zdolala světovou jedničku Rumunku Simonu Halepovou.

Dnešní finálový zápas v Soulu s Tomljanovicovou otočila ve třetím setu ze stavu 0:2, pak už rodačce ze Záhřebu nepovolila jediný game.

Roman Jebavý s Matwé Middelkoopem z Nizozemska neobhájili v Petrohradu titul ve čtyřhře. Ve finále prohráli s Italy Berrettinim a Fogninim.

Ve dvouhře potvrdil roli prvního nasazeného Rakušan Dominic Thiem, který v Rusku získal jedenáctý titul v kariéře. Pětadvacetiletý tenista ve finále porazil Slováka Martina Kližana 6:3, 6:1. Z trofeje se radoval letos potřetí, na tvrdém povrchu ale uspěl poprvé. V Lyonu a v Buenos Aires triumfoval na antuce.

Tenisový turnaj žen v Tokiu
(tvrdý povrch, dotace 799 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Karolína Plíšková (4-ČR) - Ósakaová (3-Jap.) 6:4, 6:4.
Tenisový turnaj žen ve Wu-chanu v Číně
(tvrdý povrch, dotace 2 746 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková (ČR) - Mladenovicová (Fr.) 7:6 (7:4), 6:2,
Puigová (Portor.) - Flipkensová (Belg.) 7:5, 5:7, 6:3,
Čeng Saj-Saj (Čína) - Collinsová (USA) 2:6, 6:4, 6:2.
Kasatkinová (13-Rus.) - Curenková (Ukr.) 6:4, 7:5
Sasnovičová (Běl.) - Mertensová (15-Belg.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:3)
Pavljučenkovová (Rus.) - Sevastovová (Lot.) 6:2, 6:3.
Tenisový turnaj žen v Soulu
(tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Bertensová (2-Niz.) - Tomljanovicová (Austr.) 7:6 (7:2), 4:6, 6:2.
Tenisový turnaj mužů v Petrohradu
(tvrdý povrch, dotace 1 151 110 dolarů):
Čtyřhra - finále:
Berrettini, Fognini (It.) - Jebavý, Middelkoop (3-ČR/Niz.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4).
Dvouhra - finále:
Thiem (1-Rak.) - Kližan (SR) 6:3, 6:1.
Tenisový turnaj mužů v Metách
(tvrdý povrch, dotace 561 345 eur):
Dvouhra - finále:
Simon (Fr.) - Bachinger (Něm.) 7:6 (7:2), 6:1.
Čtyřhra - finále:
Mahut, Roger-Vasselin (1-Fr.) - K. Skupski, N. Skupski (4-Brit.) 6:1, 7:5.

Reklama

Související témata: