Hlavní obsah

Tenisový Turnaj mistrů vyhrála senzačně mladá hvězda. Po Federerovi vyřídil Zverev i Djokoviče

nov, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Tenisový Turnaj mistrů má senzačního vítěze. Jednadvacetiletý Němec Alexander Zverev vyřídil ve finále ve dvou setech srbského protivníka Novaka Djokoviče (6:4, 6:3) a slaví svůj první triumf na prestižní akci. Zverev po sobotní výhře nad legendárním Rogerem Federerem zdolal i světovou jedničku a neztratil ani jediný set. Pod vedením Ivana Lendla slaví největší úspěch v kariéře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zverev ovládl Turnaj mistrůVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

V jednadvaceti letech a šesti měsících je Zverev třetím nejmladším vítězem Masters. Dříve to stihli v roce 2008 o měsíc mladší Djokovič a nejmladším králem vrcholu sezony je Australan Lleyton Hewitt, kterému v roce 2001 bylo dvacet let a osm měsíců.

Zverev kráčí ve šlépějích slavných krajanů a Turnaj mistrů ovládl jako třetí Němec v historii. Navázal na trojnásobného šampiona Borise Beckera, který naposledy zvítězil před 23 lety. Jednou trofej vybojoval Michael Stich.

"Nedokážu popsat, co se ve mně odehrává. Je to můj největší titul v kariéře," řekl Zverev, který letos získal čtvrtý turnajový vavřín a celkově desátý. Pogratuloval Djokovičovi a vynášel do nebe svůj realizační tým. "Můj táta mě trénuje celý život a je nejlepší tenisový trenér. Možná bude plakat štěstím celý rok. A děkuji Ivanu Lendlovi, že se ke mně přidal. Funguje to dobře a doufám, že to tak zůstane."

Ve skupině vyhrál Djokovič jasně 6:4 a 6:1, ale v duelu o titul předvedl Zverev jedno z nejlepších představení v kariéře. Prakticky nekazil, ve výměnách měnil rytmus, nikam nespěchal a v ideálním okamžiku dokázal udeřit. Pevnou hrou od základní čáry prakticky porazil Djokoviče stylem, kterým jinak dominuje Srb.

Djokovič nedosáhl na šestý triumf

V deváté hře prvního finálového setu Němec připravil světovou jedničku jako první v turnaji o servis a jako by tím Djokoviče odčaroval. Ve druhém setu vzal králi sezony podání ještě třikrát a překvapivě jistě dokázal zápas dovést k vítězství.

Djokovič tak nedosáhl na šestý triumf z Turnaje mistrů a nevyrovnal se Švýcaru Rogeru Federerovi, kterého Zverev letos vyřadil v semifinále.

"Sascha hrál mnohem líp než ve skupině. Je ještě mladý, ale už prožívá skvělou kariéru a přeju mu vše nejlepší do budoucna," řekl jednatřicetiletý Djokovič a dodal: "A když už mluvíme o mládí, tak věřím, že mám před sebou ještě hodně let a uvidíme se tady v dalších sezonách. Přes prohru mám za sebou skvělý rok."

Tenisový turnaj mistrů - finále:
Djokovič (Srb.) - A. Zverev (Něm.) 4:6, 3:6

Mike Bryan vyhrál popáté Turnaj mistrů, poprvé se Sockem

Americký tenista Mike Bryan vyhrál popáté Turnaj mistrů ve čtyřhře. Spolu s krajanem Johnem Sockem, jenž letos po jeho boku nahradil zraněné dvojče Boba, porazil ve finále v Londýně 5:7, 6:1, 13:11 francouzskou dvojici Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert.

Čtyřicetiletý Mike Bryan a o čtrnáct let mladší Sock tak triumfem na Turnaji mistrů korunovali skvělý společný půlrok. Dohromady se dali teprve v červnu, poté co Bob Bryan musel na operaci s kyčlí, a společně vyhráli tři nejcennější tituly, jež byly k mání. Triumfovali ve Wimbledonu, na US Open a dnes i na finále sezony ATP Tour.

Londýnský triumf bude nejspíše jejich rozlučkou, neboť od příštího roku by se k sobě měla dvojčata Bryanova vrátit.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně:
Čtyřhra - finále:
M. Bryan, Sock (5-USA) - Herbert, Mahut (8-Fr.) 5:7, 6:1, 13:11.

Reklama

Související témata: