Hlavní obsah

Francie - Chorvatsko 1:3Chorvaté slaví! Po třinácti letech vyhráli Davisův pohár

Lille
Aktualizováno

Chorvatští tenisté slaví po třinácti letech zisk druhého Davisova poháru ve své historii. Rozhodující třetí bod nad domácí Francií získal sedmý hráč světového žebříčku Marin Čilič, který v Lille zvítězil nad Lucasem Pouillem 7:6, 6:3 a 6:3. Chorvaté tak celkově vyhráli 3:1 na zápasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tenisté Chorvatska získali podruhé v historii Davisův pohárVideo: sntv

 
Článek

Chorvaté udělali výrazný krok k druhé daviscupové trofeji po triumfu v roce 2005 už v pátek, kdy Čilič a Borna Čorič vyhráli své dvouhry. Obhájci titulu Francouzi sice v deblu snížili na 1:2, ale porážku neodvrátili. Hrdina loňského finále proti Belgii Pouille dnes v domácí sestavě vystřídal původně nahlášeného Jérémyho Chardyho, na bývalého vítěze US Open Čiliče však nestačil.

Třicetiletý Čilič nečelil v zápase ani jednomu brejkbolu a vítězství svého týmu zpečetil po dvou hodinách a 22 minutách. Rozesmutněl tak zhruba 20 tisíc francouzských fanoušků na fotbalovém stadionu Pierrea Mauroye, kteří doufali v obhajobu vítězství, což se naposledy povedlo v roce 2013 českému týmu.

Francouzský kapitán Yannick Noah, kterého od příští sezony vystřídá Amélie Mauresmová, postrádal ve finále zraněnou žebříčkovou jedničku Richarda Gasqueta. V nominaci neměl ani Gaëla Monfilse s Gillesem Simonem, naopak spoléhal na Jo-Wilfrieda Tsongu, vracejícího se po zranění. Tsonga však v pátek prohrál s Čiličem a jeho start v případné čtvrté dvouhře byl ohrožen kvůli problémům s tříslem.

Chorvatsko se stalo posledním daviscupovým šampionem podle formátu, kdy je hostitelem jedna země, zápasy se hrají během tří dnů a na tři vítězné sety. Příští rok se bude hrát finálový turnaj pro 18 týmů v Madridu během jednoho týdne a každé jednotlivé utkání bude už jen na dva vítězné sety. Čeští tenisté budou o postup na finálový turnaj bojovat v únorové kvalifikaci proti Nizozemsku.

Finále tenisového Davisova poháru v Lille (antuka, hala):
Francie - Chorvatsko 1:3
Pouille - Čilič 6:7 (3:7), 3:6, 3:6
Počet vítězství v Davis Cupu:
32 - USA
28 - Austrálie
10 - Francie, Velká Británie
7 - Švédsko
5 - Španělsko
3 - Německo (včetně SRN), Česká republika (včetně Československa)
2 - Rusko, Chorvatsko
1 - JAR, Itálie, Srbsko, Švýcarsko, Argentina

Reklama

Související témata: