Hlavní obsah

Andreescuová - Kerberová 6:4, 3:6, 6:4Senzace! Andreescuová ovládla turnaj v Indian Wells a má první titul. Federer se šestého triumfu nedočkal

Aktualizováno

Senzační tažení turnajem v Indian Wells, který bývá označován za "pátý grandslam", dotáhla do vítězného konce. Nenasazená kanadská tenistka Bianca Andreescuová, 60. hráčka světového žebříčku, ve finále udolala turnajovou osmičku Němku Angelique Kerberovou za dvě a čtvrt hodiny 6:4, 3:6, 6:4 a slaví první triumf na okruhu. Ve finále mužské dvouhry udolal pětadvacetiletý Rakušan Dominic Thiem o 12 let staršího Švýcara Rogera Federera 3:6, 6:3 a 7:5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále v Indian Wells: Andreescuová - KerberováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Osmnáctiletá Andreescuová získala hned na úvod brejk, a protože při vlastním podání nedala o 13 let starší soupeřce šanci, první set získala. Také druhou sadu rozhodl jediný brejk, který se ve čtvrté hře podařil trojnásobné grandslamové šampionce Kerberové, jež zpřesnila hru.

V rozhodujícím setu jako první zaváhala Andreescuová a za stavu 2:3 si zavolala trenéra, jemuž si stěžovala na velké vedro. Poté získala tři gamy za sebou, avšak při vlastním podání nevyužila tři mečboly. Ačkoli ji trápily křeče, vypracovala si při podání Kerberové další a ten už proměnila.

Andreescuová se na druhý pokus dočkala premiérového titulu na okruhu. V lednu v Aucklandu získala skalpy Venus Williamsové nebo Caroline Wozniacké, ale ve finále podlehla ve třech setech Němce Julii Görgesové.

Rekord (zatím) Federerovi odolal

Dominic Thiem nedopřál Rogeru Federerovi rekordní šestý titul z turnaje v Indian Wells. Rakouský tenista ve finále porazil švýcarského favorita 3:6, 6:3, 7:5 a získal premiérovou trofej z podniků Masters. Ve světovém žebříčku si Thiem polepšil na čtvrté místo, což je jeho nové maximum. Federer klesl za něj na pátou příčku.

Pětadvacetiletý Thiem měl s dvacetinásobným grandslamovým šampionem před finálovým duelem vyrovnanou bilanci a porazil ho potřetí. Federer usiloval o 101. titul na okruhu, v rozhodujícím setu však v jedenáctém gamu neudržel servis a Thiem vedení 6:5 proměnil ve dvanáctou trofej. Bojoval o ni dvě hodiny, získal i prémii 1,3 milionu dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále v Indian Wells: Thiem - FedererVideo: sntv

Při ceremoniálu vzdal Federerovi hold. "Je pro mě čest zahrát si s jednou z největších legend všech dob a učit se od tebe. Řekl bych, že ani nemám právo ti gratulovat, protože máš o 88 titulů více než já. Doufám, že si spolu ještě další velké finále zahrajeme," řekl Thiem.

Federer prohrál finále v Kalifornii druhým rokem po sobě, loni podlehl Argentinci Juanu Martínu del Potrovi. "I když to dnes nevyšlo, byl to pro mě skvělý týden. I pro Dominica. Na konci hrál fantasticky, zasloužil si to," uvedl Federer. "V tomu gamu, kdy mě brejknul, jsem nepodával dobře a on toho využil. V rozhodujících chvílích byl lepší," uvedl Federer.

Oba se z Indian Wells přesunuli do Miami a Thiem bude mít v tomto týdnu šanci dosáhnout na takzvaný Sunshine Double. Zatím se to povedlo deseti tenistům či tenistkám, Federerovi třikrát. Naposledy během jedné sezony vyhrál oba turnaje předloni.

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 8 359 455 dolarů)
Dvouhra - finále:
Andreescuová (Kan.) - Kerberová (8-Něm.) 6:4, 3:6, 6:4.
Muži (dotace 8 359 455 dolarů):
Dvouhra - finále:
Thiem (7-Rak.) - Federer (4-Švýc.) 3:6, 6:3, 7:5.

Reklama