Hlavní obsah

Proměna tenisty Djokoviče? Přísná dieta, avokádo, med i kontrola barvy moči

Také si pokládáte otázku, jakou změnou musel projít Srb Novak Djokovič, aby se stal veleúspěšným tenistou? Šestadvacetiletý hráč už dříve naznačil, že mu pomohla bezlepková dieta. Cestu za úspěchem shrnula světová jednička ve své knize Serve to Win (Podávat na vítězství). Ta vyjde na konci srpna před US Open a server listu Wall Street Journal přinesl některé dosud nezveřejněné úryvky. Djokovič například pije teplou vodu, denně si dá dvě lžičky manukového medu, jí hodně avokáda, omezuje přísun cukru a během turnaje se striktně vyhýbá alkoholu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Euforie. Novak Djokovič se raduje z vítězství.

Článek

Podobně jako ostatní hráči i Djokovič si musel svou slávu vybojovat a stálo ho to hodně úsilí. Teď odhalil první detaily o své stravě a životosprávě. Zlom v kariéře srbského hráče nastal v roce 2010, kdy přešel na bezlepkovou dietu.

„Předtím jsem se často potýkal s alergií, ale ta ustala. Zmizelo i mé astma, obavy a pochybnosti nahradila jistota. Už skoro tři roky jsem nebyl nachlazený, neměl jsem žádnou chřipku," tvrdí Djokovič. Kromě toho ale sedminásobný grandslamový šampión prozradil i další postupy, které z něj na kurtu dělají „neobvyklého" chlapíka.

Chcete být úspěšní jako Djokovič? Pak začněte pít teplou vodu, koktejly z hrachového koncentrátu, vyhněte se mléčným výrobkům, rozhodně nepožívejte alkohol a omezte také přísun cukru. Svůj jídelníček doplňte o hodně avokáda, másla z kešu ořechů, spěte sedm až osm hodin denně, meditujte a cvičte jógu nebo tai-či. „Studená voda odvádí krev z míst, kde ji potřebuji - ze svalů," vysvětluje světová jednička.

Djokovič zároveň v knize přiznává, že „má rád trochu barvy ve své moči". Obecně oblíbenou čokoládu si prý rok a půl nedal, tabulku snědl až po úspěšném finále Australian Open v roce 2012, kde po téměř šesti hodinách zdolal svého soka Rafaela Nadala.

Spoléhá na tajemný med i východní kulturu

Hlavním tajemstvím Srbova úspěchu je však manukový med, který pochází z Nového Zélandu. „Když vstanu ráno z postele, tak si hned dám sklenku vody, která má pokojovou teplotu. Potom, a to možná všechny překvapí, sním dvě lžičky manukového medu," píše Djokovič ve své knize. Med má údajně antibakteriální vlastnosti a většinou se používá na hojení infikovaných ran. „Někdy ho jím i během zápasů," uvedl.

Šestadvacetiletý Djokovič se sám považuje za jakéhosi novodobého „poutníka". Díky častému cestování údajně „otevřel svou mysl" jiným kulturám, zejména těm z východu. Speciálním přístrojem si měří hladinu stresu a o všem si vede deník, studuje filosofii.

Radikální změna životosprávy Srbovi přinesla obrovské úspěchy. Vyhrál sedm grandslamů, má bronz z olympiády v Pekingu, nad hlavu zvedl také prestižní salátovou mísu a právem je považován za jednoho z nejúspěšnějších hráčů všech dob. Tenisem už si vydělal přes 51 miliónů dolarů (zhruba miliardu korun).

Reklama

Související témata: