Hlavní obsah

Cibulková - Kerberová 6:3, 6:4Páska nasměrovala Cibulkovou k nečekaném titulu! Šafářová se ho v deblu nedočkala

Praha
Aktualizováno

Po olympijských hrách v Riu ovládly ve stejném roce i tenisový Turnaj mistryň. Ruský pár Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová v nedělním finále porazil česko-americkou dvojici Lucie Šafářová, Bethanie Matteková-Sandsová 7:6 6:3 a slaví premiérové vítězství na Masters. V singlu zvítězila Slovenka Dominika Cibulková, která ve finále porazila světovou jedničku Němku Angelique Kerberovou 6:3, 6:4. Sedmadvacetiletá rodačka z Bratislavy byla jediná, kdo fenoménku letošní sezóny dokázala v Singapuru porazit. Stejně jako v semifinále pomohla v posledním míčku Slovence páska.

Foto: Edgar Su, Reuters

Dominika Cibulková s pohárem pro vítězku Turnaje mistryň.

Článek
Fotogalerie

Tohle se jen tak nevidí. Aby jedné tenistce ve dvou po sobě jdoucích zápasech pomohla páska v matchpointu? Takové štěstí měla v Singapuru Cibulková. Nejprve v sobotním semifinále proti Kuzněcovové a poté v neděli ve finále nastal úplně stejný moment. Tentokrát to odnesla Kerberová, která svoji fenomenální sezónu vítězstvím v Singapuru nevyšperkovala.

"Je to pro mě velmi největší moment v kariéře, těžko ho můžu popsat. Děkuji všem," pravila v emocích slovenská tenisová jednička.

Svěřenkyně trenéra Luptáka byla jediná, kdo dokázal Kerberovou v SIngapuru porazit. Už úvodní střetnutí Červené skupiny ukázal její potenciál, kdy prohrála ve třech setech. Ve finálovém klání naplno propukla euforie, na které se Cibulková veze.

Vyhrát Turnaj mistryň hned při své premiéře naposledy dokázala v roce 2011 Petra Kvitová. Za zisk Trofeje Billie Jean Kingové si bratislavská rodačka vydělala 2,054 miliónu dolarů, v přepočtu přes 50 milionů korun.

Za hodinu a čtvrt bylo hotovo

Do finále vletěla jako uragán. Chvilku klidně nepostála a na Kerberovou, s kterou prohrála po boji v prvním utkání ve skupině, nastoupila agresivně. Rychle vedla 3:0, pak sice soupeřka snížila na 2:3, ale Cibulková získala další podání německé tenistky v šesté hře a do konce první sady už si servis pohlídala.

Druhý set rozhodla Cibulková brejkem na 4:3. Výborně podávala a největší drama přinesl poslední game za stavu 5:3 při jejím servisu. Při prvním mečbolu za stavu 40:15 udělala dvojchybu a při druhém poslala míč z forhendu do autu.

Nervozita byla na Cibulkové patrná, přesto nepolevila v agresivitě a odvrátila brejkbol. Při třetím mečbolu poslala nahraný míč do sítě a pak přežila další brejbol. Až při čtvrté možnosti duel ukončit se k ní přiklonilo štěstí a zápas uzavřela "prasátkem". Zvítězila za hodinu a čtvrt i díky 28 vítězným úderům.

"Jsem zklamaná, ale mám za sebou životní sezónu," řekla Kerberová, letošní vítězka Australian Open a US Open, která hrála i finále Wimbledonu a olympijských her v Riu de Janeiro. "Ona hrála agresivně, od začátku do konce do toho šla. Dala jsem do toho všechno, ale nestačilo to."

Povedená sezóna pro Rusky

"Jsem za vítězství strašně moc ráda, do poslední chvíle to bylo velmi vyrovnané," pravila po zápase na kurtu Vesninová. "Pro nás bylo velmi důležité, že jsme první set ovládly v tie-breaku, protože kdybychom ten další nezvládly, super tie-break je už loterie," kontrovala její deblová partnerka Makarovová.

Čtvrtý nasazený pár zažil povedenou sezónu. Ovládl turnaj v Montrealu, olympijské hry v Riu a zlatý trojzubec dovršil triumfem v Singapuru. Překazil tak možnost Američanky Mattekové-Sandsové dostat se na první místo žebříčku čtyřhry. To by se stalo jen v případě, kdyby společně se Šafářovou zvítězily. Jedničkou nadále zůstává Indka Sania Mirzaová.

Za rok to tu vyhrajem!

"Těžko říct, co je víc, jestli medaile z Ria nebo vítězství na Masters, každopádně to pro nás byla neuvěřitelná sezóna," řekla osmadvacetiletá, nejmladší účastnice finálového klání, Makarovová.

"Bylo naším snem vyhrát olympiádu nebo Turnaj mistryň. Nyní se nám oba splnily," dodala Vesninová.

Šafářová měla šanci napodobit poslední českou vítězkou čtyřhry na Turnaji mistryň Janu Novotnou, která v roce 1997 zvítězila s Američankou Lindsay Davenportovou. Ale nestalo se. I tak rodačka z Brna hýřila optimismem a své parťačce poděkovala. "Díky, Beth, za skvělý celý rok. Příště tu budeme mít větši šanci, to si piš."

Finále bylo opravdu vyrovnané

První set byl jako na houpačce. Každý pár chvíli udával tempo. Nejprve se česko-americká dvojice dostala do vedení 2:0, poté Rusky vývoj otočily čtyřmi vítěznými gamy v řadě na 4:2. Posléze mohla Makarovová úvodní sadu za stavu 5:4 ukončit, ale svůj servis neudržela a o vítězkách rozhodoval tie-break. V něm na úvod spáchala dvojchybu Šafářová, na vývoj to ale nemělo velký vliv. Zkrácena hra nakonec vyzněla ve prospěch olympijských vítězek, když Vesninovová vrátila za stavu 6:5 skvělý return Mattekové-Sandsové pod nohy. Americká tenistka na něj nedokázala zareagovat.

Druhou sadu rozhodl jeden brejk. Ten přišel v osmém gamu, kdy Matteková-Sandsová neudržela svůj servis, když nastalo déjà vu z koncovky předcházejícího setu. Opět přišel return od Vesninové, který jednatřicetiletá rodačka z Rochesteru nevrátila do kurtu. Následné podání si Makarovová pohlídala a mohla se se svou parťačkou radovat z premiérového triumfu na Masters.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):
Dvouhra - finále:
Cibulková (7-SR) - Kerberová (1-Něm.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) 7:6 (7:5), 6:3.

Reklama

Související témata: