Hlavní obsah

Kvitová - Buzarnescuová 4:6, 6:2, 6:3Bojovnice Kvitová má domácí titul. V nervózním finále opět ukázala velké srdce. Plíšková zpět na scéně. A vítězně

Praha
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová vyhrála pražský turnaj WTA a získala 23. titul v kariéře. Druhá nasazená hráčka ve finále na antuce ve Stromovce za pomoci plných tribun otočila utkání s Mihaelou Buzarnescuovou a Rumunku porazila 4:6, 6:2 a 6:3. Stala se třetí domácí vítězkou v čtyřleté historii J&T Banka Prague Open. Karolína Plíšková, která vynechala pražský turnaj pro zranění, už vstoupila do antukových bitev v Madridu, a to vítězstvím 6:4, 6:2 nad Ruskou Jelenou Vesninovou.

Petra Kvitová ovládla turnaj v Praze. Po vítězném finále neskrývala dojetíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dneska toho ze mě moc nedostanete, řekla novinářům po svém vítězství v Praze Petra Kvitová

Petra Kvitová dobře začala, ale nakonec první set ztratila 4:6

Srovnáno. Kvitová získala druhý set 6:2

"Byla to bitva se vším všudy. Rozhodla bojovnost," řekla Kvitová České televizi po svém prvním českém titulu. "Vyhrát turnaj v Praze, v domácím klubu a před českými diváky je speciální. Jsem moc ráda," řekla osmadvacetiletá Kvitová.

Kvitová začala v duchu předchozích zápasů. Hrála rychle, ve druhé hře získala podání soupeřky a vedla 3:0. Od stavu 4:1 ale Rumunka vyrovnala hru, hodně míčů vracela a Kvitová chybovala. Prohrála pět her v řadě a první sadu 4:6.

Před druhým setem si Kvitová sundala čelenku a začala ho stejně jako první. Vedla 3:0, ale tentokrát už o náskok nepřišla. Sice za stavu 5:1 ještě při svém podání neuspěla, ale vzápětí dokázala proměnit setbol při servisu Rumunky.

I v rozhodujícím dějství získala Kvitová, z které čišela velká touha doma uspět, první výhodu. Ve čtvrté hře si ranou z bekhendu vybojovala brejkbol, při kterém donutila Buzarnescuovou zahrát aut. Vedla 3:1 a náskok udržela. Zápas ukončila po dvou hodinách a šestnácti minutách hned při prvním mečbolu.

Z Prahy Kvitová spěchá do Madridu, kde vyhrála v letech 2011 a 2015. V nedělním prvním kole ji čeká letošní vítězka z Mexika Lesja Curenková z Ukrajiny.

Před Kvitovou se po povýšení pražského turnaje na okruh WTA radovaly z titulu Karolína Plíšková v roce 2015 a o rok později slavila Lucie Šafářová.

S třiadvaceti tituly se Kvitová přiblížila k loni zesnulé Janě Novotné (24 triumfů), jejíž památku fanoušci a vedení WTA uctili před finále. Druhá je z Češek Hana Mandlíková (27) a se 167 vavříny je nedostižná Martina Navrátilová, která finále sledovala v ochozech.

Letos si Kvitová po Petrohradu a Dauhá připsala už třetí titul, což se jí povedlo poprvé od roku 2015. Lepší sezonu měla jen před sedmi lety, kdy se poprvé radovala na trávě ve Wimbledonu a mezi šesti vavříny byl i ten z Turnaje mistryň.

Mertensová oslavila třetí letošní titul

Belgičanka Elise Mertensová vyhrála po Luganu také antukový turnaj v Rabatu a slaví letos už třetí titul na okruhu WTA. Dvaadvacetiletá tenistka ve finále porazila o dva roky starší Ajlu Tomljanovicovou z Austrálie 6:2, 7:6 a ve světovém žebříčku si 16. příčkou opět vylepší maximum.

Mertensová zahájila sezonu obhajobou trofeje v Hobartu, pak byla suverénní v Luganu před dvěma týdny a skvělé jaro korunovala dnes v Maroku. V roli nasazené jedničky vybojovala další trofej, když na antuce vyhrála i dvanáctý zápas.

Karolína Plíšková mí formu

Karolína Plíšková si vítěznou formu přivezla i do Madridu. Po triumfu ve Stuttgartu a zisku desátého titulu v kariéře vstoupila do turnaje na madridské antuce vítězstvím 6:4, 6:2 nad ruskou tenistkou Jelenou Vesninovou.

Plíšková si na okruhu připsala šestou výhru v řadě. Původně měla po Stuttgartu potěšit tenisové fanoušky v Praze, ale z pozice první nasazené se omluvila kvůli problémům s tříslem. Dnes světová šestka nezaváhala a Vesninovou přehrála i podruhé v kariéře.

Ve 2. kole v Madridu, kde startuje celá světová špička, se může utkat s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou. Bělorusku na úvod čeká Aleksandra Kruničová ze Srbska.

"S koncentrací to bylo trochu nahoru a dolů. Někdy po vyhraném turnaji máte pocit, že všechno půjde snadno. Taky jsem nebojovala tak jako ve Stuttgartu. To chci zlepšit, protože příští zápas bude hodně těžký," řekla Plíšková.

Z kvalifikace prošlo do hlavní soutěže i její dvojče Kristýna. Na trofej z Prahy se pokusí navázat Petra Kvitová, v Madridu se představí také Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková.

Tenisový turnaj žen J&T Banka Prague Open (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (2-ČR) - Buzarnescuová (7-Rum.) 4:6, 6:2, 6:3
Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 64 000 eur):
Čtyřhra - finále:
Balász, Oliveira (4-Maď./Portug.) - Rosol, Stachovskij (ČR/Ukr.) 6:0, 7:5
Tenisový turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 561 345 eur):
Dvouhra - semifinále:
A. Zverev (1-Něm.) - Čong Hjon (4-Korea) 7:5, 6:2
Kohlschreiber (6-Něm.) - Marterer (Něm.) 6:2, 6:4
Tenisový turnaj žen v Rabatu (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Mertensová (1-Belg.) - Tomljanovicová (Austr.) 6:2, 7:6 (7:4)
Tenisový turnaj mužů v Istanbulu (antuka, dotace 486 145 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Daniel (Jap.) - Chardy (Fr.) 6:3, 4:6, 6:4
Džazírí (Tun.) - Djere (Srb.) 6:3, 6:2
Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Ženy (dotace 6 685 828 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (6-ČR) - Vesninová (Rus.) 6:4, 6:2
Svitolinová (4-Ukr.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 6:2
Garciaová (7-Fr.) - Cibulková (SR) 6:1, 7:5
Görgesová (11-Něm.) - Babosová (Maď.) 6:2, 6:4
Martičová (Chorv.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 6:2
Bertensová (Niz.) - Sakkariová (Řec.) 6:4, 6:4
Arruabarrenaová (Šp.) - Kosťuková (Ukr.) 6:3, 4:6, 6:2
Kontaveitová (Est.) - V. Williamsová (8-USA) 3:6, 6:3, 6:2
Mladenovicová (Fr.) - Vandewegheová (12-USA) 7:5, 6:0
Kasatkinová (14-Rus.) - Čchiang Wang (Čína) 7:5, 7:6 (8:6)
Čtyřhra - 1.kolo:
Chan Hao-Ching, Jang Čao-süan (8-Tchaj-wan/Čína) - Voráčová, Kudrjavcevová (ČR/Rus.) 1:6, 6:4, 10:4
Tenisový turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 561 345 eur):
Dvouhra - semifinále:
J. Sousa (Portug.) - Tsitsipas (Řec.) 6:4, 1:6, 7:6 (7:4)
Tiafoe (USA) - Carreňo (2-Šp.) 6:2, 6:3

Reklama

Související témata: