Hlavní obsah

Strach z kolapsu, nakonec ale velké vítězství. Lvice Kvitová prožívá nejlepší start do sezóny

Madrid/Praha

Žádná tenistka ještě na turnaji v Madridu netriumfovala třikrát, osmadvacetileté Petře Kvitové se to teď povedlo. Češka v utkání bojovala s velkou únavou zaviněnou velmi náročným květnovým programem. Po vítězství v téměř tříhodinové bitvě s Nizozemkou Kiki Bertensovou se posune z 10. na 8. místo v žebříčku WTA, navíc se zařadila mezi favoritky kvapně se blížícího French Open. Z klání v Římě, který francouzskému podniku předchází, se Kvitová kvůli potřebnému odpočinku odhlásila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová vyhrála turnaj v MadriduVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Kvitová si letos podmanila už čtvrtý turnaj, vedle Madridu vyhrála ještě v Petrohradu, Dauhá a Praze. Dvojnásobná wimbledonská vítězka tak prožívá nejlepší start do sezóny v kariéře, celkově už nasbírala 30 výher.

„Vyhrát titul je sladké, ale zároveň zvláštní. Opravdu jsem to nečekala. Ani po vítězství v Praze z minulého týdne. Nemyslela jsem si, že bych mohla být ve finále a získat další trofej v řadě," řekla Kvitová.

Na porážku Nizozemky Bertensové, 7:6 (8:6), 4:6 a 6:3, potřebovala neskutečné 2 hodiny a 53 minut. Česká tenistka musela bojovat s velkou únavou a dokonce se při utkání trenérovi Jiřímu Vaňkovi svěřila, že se bojí kolapsu, nakonec ale zvládla i 11. utkání z posledních 12 dnů.

„Moje tělo je taky hodně zmožené... Jsem dost překvapená, že to nějak zvládlo. Každý titul je skvělý. Vyhrát třikrát tady v Madridu, to opravdu něco znamená. Nestane se vám to každý den, takže jsem na sebe velmi pyšná," přiznala Češka, jež klání ve španělské metropoli opanovala taky v letech 2011 a 2015.

Ve finále je lepší jen Serena W.

Česká lvice má obecně neskutečnou finálovou úspěšnost. Z 31 finále, do nichž během kariéry nastoupila, ztratila jen sedm. Dlouhodobě se v profesionálním tenisu (včetně toho mužského) ve vrcholech turnajů daří lépe jen Sereně Williamsové.

„Kvůli trofejím zbožňuju finále, o ně tu bojujeme. Vítězství je v nich blízko a daleko zároveň," upozornila Kvitová.

„Myslím, že na sebe můžu být hrdá (...). Už to, že jsem se dostala do finále a hrála tenis na takové úrovni... Bylo to docela v pohodě," řekla Kiki Bertensová po zdánlivě nekonečném boji. „Petra je navíc jedna z největších bojovnic na okruhu, takže to bylo fakt náročné," dodala světová dvacítka.

„Vždycky je to velký boj, což je fajn, na druhou stranu je to ale něco, co zřejmě zbožňuju, ne? Proto miluju tenis. (Výhra) je extra motivace," dodala.

Blíží se Roland Garros, proto Kvitová dostala dotaz i směrem k francouzskému grandslamu, myšlenky na své potenciální vítězství, ale označila za „šílené". Uvidí se začátkem června.

Kvůli mnoha zápasům v krátkém sledu Kvitová nenastoupí do turnaje v Římě a bude regenerovat před pařížským podnikem. „Jsem vyčerpaná. Musela jsem," řekla Kvitová, která madridské finále hrála s prášky proti bolesti v namoženém stehenním svalu.

Může Petra Kvitová zvítězit na Roland Garros?
Ano
83,9 %
Ne
12,1 %
Nevím
4 %
Celkem hlasovalo 9186 čtenářů.

Reklama