Hlavní obsah

Hilgertová zajela nejlépe v kariéře. Rohan byl v Liptovském Mikuláši devátý

Liptovský Mikuláš
Aktualizováno

Kajakářka Amálie Hilgertová obsadila osmé místo v úvodním závodu Světovém poháru ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši a zaznamenala nejlepší výsledek v kariéře. Kanoista Lukáš Rohan byl ve finálové jízdě poslední desátý.

Foto: Adam Svoboda/kanoe.cz

Amálie Hilgertová při semifinále mistrovství Evropy v Tacenu.

Článek

Dvacetiletá Hilgertová jela dnes na Slovensku finále SP poprvé v životě. Neteř dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové si připsala dva doteky branek a za vítěznou Jessicou Foxovou z Austrálie zaostala o více než deset sekund.

„Byla jsem tak nadšená z toho, že jsem ve finále, že jsem se pak už nedokázala tolik soustředit. Takže z toho asi vznikly ty šťouchy. Ale mám obrovskou radost, takže osmé místo vůbec neberu jako zklamání. Už jen to, že jsem tady, tak jsem fakt nadšená," řekla v cíli s úsměvem Hilgertová.

Dvojnásobná olympijská medailistka Foxová porazila o půldruhé sekundy Rakušanku Corinu Kuhnleovou, která měla penalizaci za dotyk branky. Třetí skončila o další sekundu zpět navzdory čisté jízdě mistryně Evropy z Prahy Ricarda Funková z Německa, nejlepší kajakářka minulých dvou sezón Světového poháru.

Hilgertová byla ve finále jako jediná ze čtveřice českých reprezentantek. O necelé čtyři desetiny sekundy unikl postup do elitní desítky ze semifinále jedenácté Veronice Vojtové, bývalá mistryně světa Kateřina Kudějová a Barbora Valíková se seřadily na 15. a 16. pozici.

Rohan ztratil na vítěze 18 sekund 

Třiadvacetiletý Rohan skončil ve finále desátý s velkou ztrátou více než 18 sekund za vítězným Siderisem Tasiadisem z Německa. Český kanoista neprojel povodnou čtrnáctou branku a musel se do ní vracet, navíc při druhém pokusu zaznamenal šťouch a tedy i dvě trestné sekundy.

„První polovina byla dobrá, tam jsem se cítil v pořádku. Na soutoku jsem pak zkazil výjezd z brány číslo 11 a zbytečně jsem to přetočil, což byl asi základ neúspěchu. Pak jsem se vracel do čtrnáctky, kde jsem nedojel," komentoval svou jízdu Rohan.

Stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012 Tasiadis vyhrál o 55 setin sekundy před domácím Alexandrem Slafkovským. Třetí skončil Brit Ryan Westley.

Desátý byl Rohan už v dopoledním semifinále a do rozhodující jízdy tak proklouzl jako poslední s náskokem sedmi setin sekundy před mistrem světa Benjaminem Savšekem ze Slovinska.

Další čeští reprezentanti do finále nepostoupili. Bronzový medailista z ME v Troji Tomáš Rak, jenž zajel druhý čas v páteční kvalifikaci, byl v semifinále osmnáctý, Michal Jáně dvaadvacátý.

SP ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši:
Muži - C1:
1. Tasiadis (Něm.) 96,11 (0 tr. sekund)
2. Slafkovský (SR) -0,55 (0)
3. Westley (Brit.) -1,20 (2)
...10. Rohan -18,07 (2)
v semifinále
18. Rak
22. M. Jáně (všichni ČR)
Ženy - K1:
1. Foxová (Austr.) 101,20 (0)
2. Kuhnleová (Rak.) -1,58 (2)
3. Funková (Něm.) -2,45 (0)
...8. Hilgertová -10,23 (4)
v semifinále
11. Vojtová
15. Kudějová
16. Valíková (všechny ČR).
C2 mix:
1. Stanovská, Bátik (SR) 116,48 (0)
2. Fišerová, J. Jáně (ČR) -2,49 (4)
3. Henryová, Prigent (Fr.) -11,78 (4)
4. Vojtová, Mašek -12,42 (4),
...6. Matulková, Mrůzek (všichni ČR) -34,36 (10).

Reklama

Související témata: