Hlavní obsah

Horší dráha? Na to kašlu, kluci byli lepší. Fuksa přišel o neporazitelnost, bral i bronz

Montemor-o-Velho

Dvě série skončily. Do pátečního odpoledne platilo, že kanoista Martin Fuksa v této sezóně na tratích 500 a 1000 metrů neprohrál, stejně tak si na těchto distancích držel neporazitelnost i na kanále v portugalském Montemor-o-Velho. Při mistrovství světa jeho vítězné šňůry ukončili Brazilec Isaquias Dos Santos a Němec Sebastian Brendel. I tak bral obhájce zlata Fuksa bronzový přírůstek do své skvostné medailové sbírky s povděkem.

Foto: Ivana Roháčková

Kanoista Martin Fuksa se svým bronzem z MS v Portugalsku.

Článek

Série neporazitelnosti se v klíčový moment obrátila proti němu, tlak očekávání dalšího triumfu pětadvacetiletého Fuksu svázal až příliš. „Byl jsem nervózní, ale trochu jinak. Všechna ta očekávání po sezóně bez prohry… Bylo to docela těžké,“ uznal šampión na neolympijské pětistovce z Milána 2015 a loňských Račic.

Dopředu prohlašoval, že v Portugalsku nebude taktizovat. Po hladkém postupu z rozjížďky vyfasoval pátou dráhu, jeho přemožitelé jeli více schovaní pod větrnou stěnou. „Asi měli lepší dráhu, ale já na to kašlu. Kdybych na to měl, předjedu je i z páté dráhy. Já na ně neměl a nikdy bych se nevymlouval na dráhu. Kluci byli rychlejší, tečka,“ sympaticky hlásil Fuksa.

Ještě dvě šance

Spíš si vyčítal vlastní chyby v jízdě. „Jednou mi to uhnulo a musel jsem se vracet doprostřed, tam se mi Brazilec trhnul. Začátek jsem měl dobrý, konec už ne,“ uznal.

Porážka od dvou největších rivalů Fuksu mrzela, ale osmá medaile z mistrovství světa má pro něj velkou hodnotu. „I když to nebylo stoprocentní, zklamaný nejsem. Pořád jsem mezi nejlepšími, a to je hrozně fajn,“ ujišťoval.

Jeho mise v Portugalsku navíc zdaleka nekončí. V sobotu ho ve 13:11 SELČ čeká finále olympijského kilometru, v neděli se představí na pětistovce v deblkanoi se svým bratrem Petrem. „Sil mi zbývá strašně moc. Finále kilometru jedeme po poledni, tak by nemusel být tak silný vítr,“ věří Fuksa, jenž bude mít tentokrát své dva největší rivaly po levé ruce.

Reklama