Hlavní obsah

Thorpe byl ve finiši jako parník, vzpomíná Svoboda

SYDNEY/PRAHA

Výjimečný plavec s vytříbenou technikou, s obrovskou tažnou silou pod vodou a drtivým finišem - to byl Ian Thorpe podle nejlepšího českého kraulaře Květoslava Svobody. Někdejšího juniorského mistra Evropy a mnohonásobného medailistu z evropských šampionátů mezi seniory i jeho kouče Jiřího Kyněru však ukončení kariéry slavného plavce překvapilo.

Článek

"Nevím, co si o tom mám myslet. Asi už získal všechno, co chtěl, a ztratil motivaci i vinou těch zdravotních problémů," přemítal Svoboda. Ještě před několika lety plavci končívali kariéry kolem pětadvaceti let, ale v poslední době se věk špičkových závodníků prodlužuje. Například německý sprinter Mark Warnecke je mistrem světa na 50 metrů prsa ve 34 letech. "Proto je to pro mě trochu překvapení," řekl Kyněra.

Thorpe měl podle nich nejlepší techniku ze všech závodníků světa. Jeho pohyby pod vodou připomínaly klouzání delfína. I proto dostal přezdívku Thorpedo. "Měl neuvěřitelný cit pro vodu," všiml si Svoboda, který s Australanem několikrát plaval ve finále různých závodů. "Jeho největší síla byla v závěru. V posledních metrech se zvedl jako parník a všechny zdrtil. Já jsem profík, ale tohle jsem nikdy nepochopil," přiznal Svoboda.

Poděkoval i premiér Howard

Podle Kyněry byl Australan výjimečnou osobností s obrovským talentem. "Byl na tom dobře nejen technicky, ale i fyzicky. A podmínky na trénink měl jako málokdo na světě," řekl Kyněra. Jeho svěřenec stál s Thorpem na stupních vítězů při Světovém poháru 2003 v Paříži, kde jej porazil jen on a Nizozemec Hoogenband. "Lidé by od něj čekali další úspěchy a možná, že by po těch trablech už na žádné nedosáhl. Asi se mu do té dřiny už nechtělo," přemýšlel Svoboda, který se s Thorpem znal. "Od vidění, jen jsme se zdravili," řekl.

V záplavě reakcí na Thorpovo rozhodnutí složil poklonu odcházejícímu gigantovi také jeden z jeho největších soupeřů Američan Michael Phelps. "Jeho přičiněním enormně vzrostl na celém světě zájem o plavání, byl skvělým poslem našeho sportu. Ať se mu v novém životě daří," vzkázal Australanovi.

Hodně štěstí do budoucna Thorpovi popřál i australský premiér John Howard. "Jeho odchod je velká ztráta pro australské plavání," nechal se slyšet ve Vietnamu, kde je na návštěvě. "Milióny Australanů si navždy zapamatují jeho představení v bazénu," prohlásil Howard.

Reklama