Hlavní obsah

Vinen! Český plavec dostal roční zákaz za kokain. Kamarád mu přidal drogu do pití

Praha

Trest je na světě! Další krok v kauze dopingu plavce Jana Šefla má své pokračování. V říjnu minulého roku měl český reprezentant pozitivní nález. Následný B vzorek toto zjištění potvrdil. V moči mu byly zachyceny stopy kokainu. Ten je na seznamu zakázaných látek mezi stimulanty a sportovcům hrozí až čtyřletý zákaz činnosti. Šefl vyfasoval dvanáct měsíců. Trest vynesla Rozhodčí komise Českého olympijského výboru. K plavání se může vrátit 22. května 2019.

Foto: ČSPS

Český plavec Jan Šefl.

Článek

Jak se dostala zakázaná látka do plavcova těla? Šefl se v předvečer Plzeňských sprintů 2017 a následné dopingové kontroly zúčastnil soukromé oslavy narozenin dlouholetého přítele. Připil si nápojem, do něhož mu jeho kamarád bez jeho vědomí přimíchal drobné množství kokainu. Ten se při vyšetřování k činu přiznal.

„I přes prvotní vztek si vážím svého přítele, který na sebe vzal plnou odpovědnost. Svým přiznáním si způsobil trestní stíhání u Policie ČR a nemalé výdaje na moji a svoji obhajobu," vyjádřil se ke kauze Šefl v tiskové zprávě Českého olympijského výboru.

Trest vnímám jako příliš přísný a necitlivý

„Jsem si vědom, že jsem za sebe plně zodpovědný a rozhodnutí přijímám. Trest však vnímám jako příliš přísný a necitlivý, vždyť komise přijala vysvětlení, jak se kokain do mého těla bez mého vědomí dostal," lituje Šefl, který kvůli délce trestu nejspíš přijde také o příští sezónu. Trest se počítá od jeho vynesení 29. srpna 2018, započítává se do něj i doba, kdy Šefl na podzim roku 2017 nuceně pauzíroval.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Český plavec Jan Šefl na MS v Budapešti.

ČSPS/Martin Sidorják

Šefl měl pozitivní test 21. října 2017 po závodech Plzeňské sprinty, které jsou součástí Českého poháru. Po výsledku prvního testu si sám závodník vyžádal test B vzorku, který pozitivní nález potvrdil. "Byla to pro mě rána. Nikdy jsem nepodváděl, nikdy jsem nic nebral," řekl sedmadvacetiletý plavec Sport.cz v prosinci 2017 v předvečer zasedání disciplinárky.

Ta jeho případ posuzovala spolu s členem Antidopingového výboru ČR Janem Chlumským a na základě důkazů, které předložil Šefl se svým právním zástupcem, se následně rozhodla nevynést žádný trest.

Látka se dostala do těla za přičinění jiné osoby

"Jan Šefl předložil disciplinární komisi důkazy o své nevině. Prokázal, že se látka do jeho těla dostala přičiněním jiné osoby, o čemž on sám nevěděl a nemohl celou situaci nijak ovlivnit. Disciplinární komise na základě paragrafu 10.4 Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice rozhodla, že plavci Janu Šeflovi nebude udělen žádný trest," uvedl ČSPS (Český svaz plaveckých sportů) v prosinci.

Za devět měsíců je situace jiná. Přišel výrok komise Českého olympijského výboru, u níž případ skončil.

Teď už má Šefl jasno.

„Již samotné zjištění, že se do mého těla zakázaná látka dostala, následné hledání příčiny, dokazování před disciplinární komisí a trénink pod neustálou hrozbou neukončeného dopingového řízení, to všechno pro mě bylo obrovským trestem," přiznal.

Rozhodnutí Rozhodčí komise ČOV je konečné, Mezinárodní plavecká federace nebo Světová antidopingová agentura se proti němu mohou odvolat k Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

„Přijdu o celou příští sezónu včetně mistrovství světa, na které již nebudu mít možnost se kvalifikovat. Jediný kvalifikační závod se totiž koná týden před uplynutím trestu," dodal Šefl.

Reklama