Hlavní obsah

Seemanová se lekla časomíry: Prý jsem to rozjela na světový rekord!

Kwangdžu

V jednom kole byla od nedělního rána na světovém šampionátu v plavání kraulařka Barbora Seemanová. Vyčerpání za to ale stálo! V rozplavbě závodu na 400 metrů volný způsob nejprve posunula skoro o dvě sekundy český rekord a ani ne za hodinu slavila s parťačkami ze štafety na 4x100 metrů volný způsob nečekaný přímý postup na olympijské hry do Tokia.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Kraulařka Barbora Seemanová v závodě na 400 metrů na mistrovství světa Kwangdžu.

Článek

„Ta čtyřstovka nebyla vůbec v plánu," culila se devatenáctiletá Seemanová po rozplavbách. „Šla jsem tam na dobrý pocit, osahat si bazén. A vzniklo z toho tohle," kroutila hlavou nad dosaženým časem, kterým skončila dvě sekundy za osmičkou postupující do finále. Dosavadní maximum 4:11,10 min. stlačila na 4:09,73 a na distanci, která je pro ni spíš doplňková, v letošním roce zaznamenala už víc než dvanáctisekundové zlepšení.

Hodně vysoké tempo přitom bylo patrné od samotného začátku a první padesátku otáčela Seemanová za 27,53 sekund. „Prý jsem rozjela padesátku na světový rekord," smála se v nadsázce dvojnásobná zlatá medailistka z loňské olympiády mládeže. „Já jsem známá tím, že rozjíždím rychle, musím se dostat do tempa, protože v závěru mi docházejí síly. Počítala jsem s tím, že budu rychlá, ale ne tak. A jen doufám, že se z toho bude odvíjet dvoustovka. Tréninky na čtyřstovce se podle všeho vyplatily," pochvalovala si.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Barbora Seemanova ve štafetovém závodě na mistrovství světa v korejském Kwangdžu.

Bezprostředně po rychlé čtyřstovce ale musela Seemanová svést boj s časem. Z bazénu odcházela zakyselená a do startu štafety nezbývalo ani padesát minut. „Času bylo hodně málo. Po čtyřstovce jsem myslela, že jedu domů, neudržela jsem v ruce láhev. Vyplavala jsem se, trochu jsem se vyklepala a už jsme šly do svolavatelny. Štafetu jsem jela na hranici vyčerpání, bolelo to strašně. Nečekala jsem, že půjdu na hranici osobního rekordu, přišlo mi, že jsem snad o deset sekund pomalejší," popisovala.

Oba závody absolvovala v jedněch plavkách, na převlékání nebyl prostor. „Na to nebyl čas. Ale nevadilo mi to, měla jsem na sobě moje oblíbené. Už jsem v nich zaplavala jednou dobře čtyřstovku, jsou volnější a nestahují tolik jako jiné," vyprávěla.

Po úspěchu štafety si pak mohla konečně oddechnout. „Když jsme sem jely, tak bylo ve hvězdách, jestli štafetu vůbec složíme. A upřímně jsem ji ani moc plavat nechtěla s ohledem na čtyřstovku, věděla jsem, že mě vyčerpá. Je to ale neuvěřitelné, přece jen je to olympiáda. Jen doufám, že se zítra neprobudím úplně mrtvá," dodala se smíchem.

Reklama

Související témata: