Hlavní obsah

Volf se Štěpánkem získali na mistrovství Evropy stříbro

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Čeští deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem získali na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Liptovském Mikuláši stříbrné medaile. Úřadující mistři světa z Prahy v nedělní finálové jízdě neudrželi náskok ze semifinále a se ztrátou 35 setin sekundy obsadili druhé místo za domácí dvojicí Ladislav Škantár, Peter Škantár. Třetí byla další slovenská sourozenecká dvojice Pavol a Peter Hochschornerové.

Článek

Volf se Štěpánkem zajeli obě nedělní jízdy bez dotyku branky, nicméně ve finále byli pomalejší o téměř tři a půl sekundy než Škantárové, kteří útočili z pátého místa. Bronzovým olympijským medailistům z Atén tak těsně nevyšel pokus o zisk třetího evropského zlata v kariéře.

Druhá česká posádka Marek Jiras s Tomášem Máderem si oproti semifinále o jednu příčku polepšila a obsadila osmé místo se ztrátou více než jedenácti sekund za vítězi.

Volf se Štěpánkem přijali zisk stříbra se smíšenými pocity. "Já mám docela radost, dvojka, to je dobrý," řekl novinářům háček Volf, jeho kolega Štěpánek tak úplně spokojený nebyl. "Teď jsem trošičku smutný, že jsme to neudrželi. Ale na to, že jsem sem přijel nemocný, je to dobré," uvedl zadák úspěšné dvojice, jehož v týdnu před šampionátem trápilo nachlazení.

Podle Volfa nejspíš Češi přišli o zlato na 20. brance, tedy třetí před cílem. "Tam jsme to asi trochu zbrzdili. Slováci to tu měli najeté, tři týdny tu měli soustředění. Ale my měli zase výhodu loni v Praze," poznamenal Volf. "Máme však mnohem lepší pocit z jízd než při nominaci ve Veltrusech, kde jsme nejezdili dobře, i než při kvalifikaci tady," připomněl Štěpánek čtvrteční deváté místo.

V nabité kategorii kajakářů si dojel překvapivě pro zlato domácí Ján Šajbidor, jenž se stejně jako bratři Škantárové a v sobotu kanoista Michal Martikán dokázal na nejvyšší příčku vyšvihnout z pátého místa po semifinále. Debutant v evropském finále porazil po bezchybné jízdě vedoucího Petera Kauzera, kterého za sebou nechal o 29 setin sekundy. Více než tři sekundy už ztratil bronzový Brit Campbell Walsh.

Syn slavných rodičů dojel patnáctý 

Z českého tria se ani jeden kajakář do elitní desítky nepropracoval. Nejblíže postupu do finále byl Ivan Pišvejc, jenž se po jednom dotyku branky dělil spolu s Mateuszem Polaczykem o jedenáctou pozici. Na Polaczykova staršího bratra Grzegorze, který obsadil poslední postupovou příčku, ztratili 36 setin sekundy.

Patnáctým místem se při své premiérové účasti na seniorském šampionátu blýskl syn slavných rodičů Luboš Hilgert, který jako poslední 40. postoupil z kvalifikace a v neděli tedy startoval jako první. Vavřinec Hradílek dostal za neprojetí branky padesátisekundovou penalizaci a obsadil předposlední místo.

Česká výprava tak odjíždí z Liptovského Mikuláše s dvěma medailemi v olympijských disciplínách, v sobotu získala bronz Štěpánka Hilgertová. "Se šampionátem jsem spokojen dost. Na to zlato dojde příště," uvedl reprezentační trenér Jiří Pultera. Dva týdny před závodem Světového poháru v Praze se podle očekávání dařilo na domácí trati Slovákům, kteří získali zlato ve třech ze čtyř hlavních kategorií.

Výsledky:
K1: 1. Šajbidor (SR) 202,77 (0 tr. sekund), 2. Kauzer (Slovin.) 203,06 (0), 3. Walsh (Brit.) 205,81 (2), 4. Pfannmöller (Něm.) 206,43 (0), 5. De Gennaro (It.) 206,64 (0), 6. Rheinisch (Ir.) 207,27 (2), ...11. Pišvejc 104,11 (2), 15. Hilgert 104,82 (0), 39. Hradílek (všichni ČR) 156,04 (50).
C2: 1. L. Škantár, P. Škantár (SR) 221,48 (2), 2. Volf, Štěpánek (ČR) 221,83 (0), 3. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner 224,21 (4), 4. Kučera, Bátik (všichni SR) 226,56 (0), 5. Braud, Forgit (Fr.) 228,82 (0), 6. Sarna, Pochwala (Pol.) 229,28 (0), ...8. Jiras, Máder (ČR) 232,53 (2).

Reklama