Hlavní obsah

V berlínském krátkém bazénu padly další tři světové rekordy

BERLÍN

Další tři světové rekordy dnes padly ve finále Světového poháru v krátkém bazénu v Berlíně. Americký plavec Randall Bal vyhrál znakařskou padesátku výkonem 22,87 sekundy, domácí Paul Biedermann dohmátl na 200 metrů volný způsob v čase 1:40,83. Australanka Marieke Guehrerová se stala vítězkou motýlkářské padesátky za 24,99 sekundy.

Článek

Bal je prvním člověkem, který v nejkratším znakařském sprintu prolomil hranici 23 vteřin. Nový světový rekord vzešel z jeho těsného souboje s krajanem a dosavadním rekordmanem Peterem Marshallem, který prohrál jen o tři setiny. Marshallův rekord ze středečního závodu ve Stockholmu měl hodnotu 23,05 sekundy.

Podobně se pod další hranici dostala Guehrerová. Trati 50 m motýlek před ní krátce kralovala Švédka Therese Alshammarová, jejíž rekord také vydržel jen čtyři dny: ve středu ho ve švédské metropoli vylepšila na 25,31, její australská přemožitelka dnes naráz ubrala dalších 32 setin.

Biedermann posunul historické maximum na kraulové dvoustovce po téměř devíti letech. V čele tabulek vystřídal slavného Australana Iana Thorpea, jehož čas z téhož pětadvacetimetrového berlínského bazénu překonal o 27 setin.

Německý reprezentant prý už po dopolední rozplavbě tušil, že by mohl na Thorpeův výkon zaútočit. "Překonat rekord před domácími diváky je něco úžasného. Byla tady i celá moje rodina," prohlásil dvaadvacetiletý plavec, jemuž se při vyhlášení vítězů dostalo dlouhých ovací.

Guehrerová a jihoafrický plavec Cameron van der Burgh se stali celkovými vítězi Světového poháru. Oba díky tomu získali prémii 100.000 dolarů.

Reklama