Hlavní obsah

Jachta v závodě do Hobartu se po srážce s velrybou potopila

SYDNEY

Pravděpodobně střet s velrybou se stal během slavného závodu ze Sydney do Hobartu osudným jachtě Georgia, která se následně potopila. Její čtrnáctičlennou posádku zachránili další účastníci závodu z jiné lodi.

Článek

Vyrovnaný souboj o prvenství v prestižní regatě svádějí obhájce vítězství Wild Oats XI a další favorizovaná jachta Skandia, které se zatím několikrát vystřídaly ve vedení stočlenného startovního pole. Obě lodě mají náskok oproti traťovému rekordu, který vytvořila v roce 2005 Wild Oats, když urazila 628 námořních mil (1163 kilometrů) za jeden den, 18 hodin, 40 minut a deset sekund. Podle předpovědí však mají později plout ve slabším větru. Wild Oats XI vedená kapitánem Markem Richardsem se snaží vyhrát počtvrté za sebou.

Zhruba 19 hodin po startu skončila plavba do Tasmánie pro Georgii. Šestnáctimetrová novozélandská loď ztratila po srážce s kytovcem kormidlo a začala nabírat vodu. Její volání S.O.S. vyslyšely posádky Telcoinabox Merit a Ragtime, které uhnuly z vytyčeného kurzu a zapojily se do záchrany svých soupeřů. Jachtaři z Georgie vyvázli bez zranění a policejními plavidly dorazili v pořádku na pevninu.

Vše se odehrálo velmi rychle

"Merit odvedla skvělou práci," řekl člen posádky Georgie Matt Hanaford rozhlasové stanici ABC. "Pak připlula ještě jedna loď, ale my jsme si moc nevybírali. Naskočili jsme na tu první," uvedl.

Podle majitele potopené jachty Graema Ainleyho se vše odehrálo velmi rychle. "Pluli jsme pod spinakrem rychlostí asi 15 uzlů. Najednou jsme slyšeli velkou ránu, pak najednou druhou. Kormidlo přestalo fungovat a do lodi se hrnula voda. Snažili jsme se ji zastavit, ale bylo to pořád horší, tak jsme se rozhodli raději loď opustit," řekl Ainley oficiálnímu webu závodu.

Kvůli poničenému stěžni opustila regatu také jachta Sanyo Maris, která se vydala zpět do Sydney.

Reklama

Související témata: