Hlavní obsah

Pokus o rekordní zápis skončil tragicky! Odvážná závodnice je po smrti

Odvážný počin skončil tragicky! Americká medailistka z paralympijských her Angela Madsenová zahynula během svého sólového pokusu o zdolání 4000 km dlouhé trasy v Tichém oceánu na lodi s vesly. Informovala o tom americká média s odvoláním na zprávu Deb Madsenové, partnerka zemřelé závodnice.

Foto: Profimedia.cz

Angela Madsenová na archivním snímku z roku 2016 při soutěži v hodu oštěpem na paralympijských hrách v Riu de Janeiro.

Článek

Šedesátiletá Angela Madsenová, která se několikrát svými výkony na otevřeném oceánu zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, vyrazila v dubnu ve zhruba šest metrů dlouhém plavidlu z přístavu Long Beach v Kalifornii a cílem bylo proplout Pacifikem během čtyř měsíců do Honolulu na Havaji. Stala by se tak první paraplegičkou, lesbicky orientovanou a nejstarší ženou v historii, které by se to povedlo.

O víkendu se však spojení s pevninou přerušilo a posádka letadla pobřežní stráže, která po ní začala pátrat, objevila ve vodě mrtvé tělo Madsenové přivázané k lodi. Podle prvních informací zřejmě řešila technické problémy s plavidlem, kvůli nimž musela opustit palubu.

„Je mi velmi líto, ale musím vás informovat, že Angela svůj pokus nedokončí. V neděli jsme s ní ztratili kontakt a podle dalšího pohybu lodi, se mi zdálo, že je spíš unášena proudy, než že by ji poháněla vesly. Věděla jsem, že se chystá ji opravit," napsala na Facebook smutná Deb Madsenová.

Veteránka amerického námořnictva a bývalá basketbalistka utrpěla vážný úraz v roce 1993, který ji upoutal na invalidní vozík. O čtyři roky později začala s veslováním. Zúčastnila se paralympijských her v Pekingu, Londýně i Riu a získala bronzové medaile jako veslařka a ve vrhu koulí. Házela rovněž oštěpem

Reklama