Hlavní obsah

Singlkanoista Ježek zvítězil v závodu SP v Cardiffu. Jáně získal bronz

Cardiff
Aktualizováno

Singlkanoista Stanislav Ježek ovládl úvodní závod Světového poháru vodních slalomářů ve velšském Cardiffu. Úspěch českých vodáků zvýraznil třetím místem Michal Jáně. Mezi ně se vklínil Slovák Matěj Beňuš, který s Ježkem prohrál o pouhé tři setiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český kanoista Stanislav Ježek.

Článek

Ježek měl sice smolný dotek lodí na protivodné osmé brance, ale jel jednoznačně ze všech nejrychleji. "Bylo to náročné. I kvůli tomu větru, který byl docela silný," řekl ČTK. "Bylo tam pár náročných míst a některé branky se jely hodně natěsno, takže vítr hrál velkou roli. Ale povedlo se to," dodal kanoista po pátém vítězství v kariéře.

Po jeho jízdě byla soutěž na půl hodiny přerušena, neboť do kanálu přestala téct voda a organizátorům dlouho trvalo, než zprovoznili vodní pumpy a závod restartovali. "To jsem byl rád, že ten smutnej nahoře jsem nebyl já, moc jsem jim to nezáviděl," přiznal Ježek. "Doufal jsem, že nikdo nevymyslí, že bych mohl jet ještě jednou, ale to naštěstí nikoho nenapadlo," poznamenal.

Přerušení výborně zvládl Beňuš, který na svou jízdu musel na vodě dlouho čekat. Slovákovi nejprve rozhodčí připsali padesátisekundovou penalizaci za neprojetí protivodné jedenácté branky, ale svou chybu po závodu napravili.

Dalším českým slalomářům už se tolik nedařilo

Až pátý dojel favorit David Florence, stříbrný olympijský medailista z Pekingu na singlkanoi a stříbrný medailista z Londýna na deblu. Vítěz semifinále byl pomalejší než Ježek a navíc měl jeden dotyk branky.

Dalším českým slalomářům už se tolik nedařilo. Vítěz semifinále mezi kajakáři Jiří Prskavec, úřadující mistr Evropy, zajel ve finále sice bezchybnou jízdu, ale byl o 3,38 sekundy pomalejší než vítěz Fabian Dörfler z Německa a skončil pátý. Stejné umístění vybojovala kanoistka Kateřina Hošková, její kolegyně Monika Jančová byla sedmá.

Ze semifinále prošly do nedělních bojů o medaile také dvě české kajakářky a stejný počet lodí v kategorii deblkanoistů. Ondřej Karlovský a Jakub Jáně, bronzová posádka z nedávného ME, byli čtvrtí, z desátého místa se do finále dostala i dvojice Jonáš Kašpar, Marek Šindler. Naopak smůlu měli Lukáš Rohan s Adamem Svobodou, kteří ztratili na postupující desítku na jedenáctém místě jen 29 setin.

Čtvrtá v semifinále byla Kateřina Kudějová a ze sedmého místa postoupila do finále také Štěpánka Hilgertová, která si tak definitivně zajistila účast na zářijovém mistrovství světa, které by se mělo konat v Praze-Troji. Finále těchto dvou kategorií jsou v neděli na programu od dvanácté hodiny, pak následují všechny hlídky.

Úvodní závod SP ve vodním slalomu v Cardiffu:
Muži:
K1:
1. Dörfler 87,11 (0 tr. sekund)
2. Schubert (oba Něm.) 88,45 (0)
3. Lefevre (USA) 89,14 (0)
...5. Prskavec 90,49 (0)
32. Přindiš
36. Hilgert
37. Hradilek (všichni ČR).
C1:
1. Ježek (ČR) 91,95 (2)
2. Beňuš (SR) 93,98 (0)
3. Jáně 94,51 (0),
...30. Gebas (oba ČR).
Ženy:
C1:
1. Woodsová (Brit.) 112,57 (2)
2. Foxová (Austr.) 114,71 (2)
3. Franklinová (Brit.) 117,76 (4)
...5. Hošková 128,17 (4)
7. Jančová (obě ČR) 132,92 (8).

Reklama

Související témata: