Hlavní obsah

Ruská párová čtyřka přišla kvůli dopingu o olympiádu

Ruský sport doplatil na doping i ve veslování. Z olympijských her v Riu byla vyloučena párová čtyřka kvůli tomu, že člen posádky Sergej Fedorovcev měl v polovině května pozitivní test. O týden později v Lucernu pomohl ruské lodi vyhrát dodatečnou olympijskou kvalifikaci.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Prezident Světové antidopingové agentury Craig Reedie.

Článek

Mezinárodní veslařská federace (FISA) zveřejnila, že ve čtvrtek byl pozitivní i Fedorovcevův kontrolní B vzorek a loď přišla o místo v Riu. Místo ní se zúčastní olympiády párová čtyřka Nového Zélandu.

Šestatřicetiletý Fedorovcev, člen zlaté posádky na OH v Aténách 2004 a dvojnásobný mistr Evropy (2011 a 2015), měl v těle zakázanou látku Trimetazidin. Vzorek odevzdal 17. května při mimosoutěžní kontrole. Veslař je suspendován a čeká ho disciplinární řízení.

Doping bývalého olympijského vítěze ve veslování je další ranou pro ruský sport. Od loňského listopadu nesmějí závodit tamní atleti kvůli systematickému dopingu a v Riu budou chybět i vzpěrači. Ti dostali trest za několik pozitivních testů po nové analýze vzorků z her v Londýně a Pekingu.

Reklama