Hlavní obsah

Doktor: Doma budu mít přehled a podporu diváků

Vrchol letošní sezóny kanoisty Martina Doktora se pomalu blíží. Dvojnásobný olympijský vítěz bude začátkem července bojovat o cenné kovy na mistrovství Evropy v Račicích. "Hodně se těším. Teď už jen, aby to dobře dopadlo," říká Doktor v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.martindoktor.cz

Martin Doktor

Článek

Se vstupem do nové kanoistické sezóny asi nemůžete být úplně spokojený. Na Světovém poháru v Poznani jste byl nejlépe čtvrtý, v Duisburgu až sedmý...

Moc spokojený opravdu nejsem... V Polsku to nebylo tak špatné, v Německu už se mi tolik nedařilo. Některé rozjížďky i semifinálové jízdy ukázaly, že jsem schopný jet, ale forma ještě není tak stabilní. Věřím, že po chvilce odpočinku a tréninku v Račicích by to mohlo jít líp.

Tři ze čtyř závodů na olympijských tratích vyhrál Němec Dittmer, je letos k poražení?

Každý je k poražení, v Duisburgu mu taky kilometr nevyšel a byl až sedmý. Ale očekávám, že na vrcholných soutěžích bude mít formu.

První vrcholná soutěž přijde už začátkem července v Račicích, kde se pojede mistrovství Evropy. Je výhodou domácí prostředí?

Trochu asi ano. Není to zase taková výhoda, jako by byla třeba na divoké vodě, přece jen dráha je u nás široká devět metrů jako třeba v Duisburgu. Ale mám tady lepší přehled, a hlavně domácí podporu, v tomhle bych na tom měl být lépe.

Už je mistrovství Evropy ve vašich myšlenkách?

Samozřejmě, pro mě je to vrchol sezóny, hodně se těším. Teď už jen, aby to dobře dopadlo (úsměv).

Komplikovala vám přípravu velká voda, kvůli níž měla spousta vodáků komplikace s tréninkem?

To ne. Trénuju v Račicích nebo na Zvíkově a tam nebyl problém.

Odskočil jste si v rámci tréninku i ke dračím lodím? Mistrovství Evropy se jede na podzim v Praze.

Šampionát v plánu mám, ale dračí lodě trénovat nemusím. Tam je potřeba, aby se posádka sehrála, a to je otázka pár dnů před mistrovstvím.

Kolegyně Mrůzková skvěle zvládá kromě rychlostní kanoistiky i sjezd na divoké vodě, v němž bude tento týden bojovat na mistrovství světa. Dovedete si představit, že byste také zvládal oboje?

Rozhodně ne. To zvládnou holky na kajaku, kde to jde skloubit. Míša těží z toho, že je dobrá na divoké vodě, a ten pohyb je tam podobný. Kanoe je něco úplně jiného.

Pohltilo i vás fotbalové šílenství posledních dnů?

Nejsem velký fanoušek, ale podívám se rád. Našim držím palce a rád se podívám i na Brazílii.

Reklama