Hlavní obsah

Prskavec si vyjel místo v reprezentaci, Hradilek neuspěl

Praha

Kajakáři Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová si s předstihem vybojovali právo startu na červnovém mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Praze. Ve třetím nominačním závodě v Troji získal Prskavec stejně jako ve dvou předchozích plný počet 10 bodů a už nemůže být předstižen. Další bývalý světový šampión Vavřinec Hradilek se nedostal ani do čtyřčlenného výběru pro Světové poháry.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jiří Prskavec.

Článek

Prskavec ve finále závodu na kanále v pražské Troji navázal na povedená vystoupení z minulého týdne, kdy se závodilo na Trnávce. Nestačil jen na předem kvalifikovaného vicemistra světa Víta Přindiše, za kterým kvůli jednomu doteku branky zaostal o 39 setin sekundy. Získal ale dalších deset bodů a se třiceti body je neotřesitelně v čele nominačních bojů.

Finále se naopak nevydařilo stříbrnému olympijskému medailistovi z Londýna Hradilkovi, který dostal padesátisekundovou penalizaci za neprojetí 15. branky a obsadil až devátou příčku. V průběžném hodnocení nominace je rovněž devátý bez šance dosáhnout na čtvrtou příčku, která zajišťuje účast na Světových pohárech. Do hodnocení se započítají tři nejlepší výsledky ze čtyř závodů.

"Nechci se na nikoho vymlouvat, protože Jířa jel skvělou jízdu a neporazil bych ho ani bez té padesátivteřinové penalizace. Místo v reprezentaci si právem zaslouží. Ale asi mě tady někdo nemá rád, protože je to již čtvrtý závod Českého poháru a čtvrtá padesátka od stejného člověka," uvedl Hradilek na webu kanoe.cz. "Je smutné, že tak důležité závody rozhoduje někdo v takovém duchu. Kvůli spornému videu jsem možná přišel o svoji poslední závodní sezónu v kariéře a možnost startovat na Světovém poháru," dodal jednatřicetiletý mistr světa z Prahy z roku 2013.

"Atmosféra dnes byla velká, bylo to hodně vyhecované. Jsem proto rád, že jsem dokázal předvést pohodový výkon, a zítra chci obhájit mistrovský titul," řekl Prskavec.

Mezi kajakářkami se ze třetí výhry radovala navzdory zdravotní indispozici Kudějová. "Ráno se mi jelo v pohodě, ale odpoledne jsem už byla hodně unavená. Bohužel jsem od čtvrtka musela nasadit antibiotika, tak se to na mně asi odrazilo. Jinak se cítím ale dobře a zítra si mistrovství republiky určitě nechci nechat ujít," řekla mistryně světa z roku 2015.

Druhou příčku za Kudějovou obsadila Amálie Hilgertová, která se díky tomu posunula na třetí místo nominačního hodnocení. Druhá příčka patří Barboře Valíkové, která dnes skončila třetí.

Závod kanoistů vyhrál Vítězslav Gebas, který si díky tomu před nedělním vyvrcholením nominace polepšil na čtvrtou příčku. Vede dnes druhý Lukáš Rohan. Mezi kanoistkami má za dopředu kvalifikovanou Terezou Fišerovou nejlepší pozici Kateřina Havlíčková.

Nominace vyvrcholí v neděli čtvrtým závodem Českého poháru rovněž v Troji, který bude zároveň mistrovstvím republiky.

Reklama