Hlavní obsah

Měsíc před olympiádou není v Turíně po hrách ani stopy

TURÍN

V úterý bude zbývat do začátku zimních olympijských her v Turíně už jen měsíc, ale v hostitelském městě po blížícím se sportovním svátku není ani stopy. Místní prodejci suvenýrů nabízejí podle agentury AP klíčenky či figurky s náměty z fotbalového mistrovství světa v roce 1990, ale předměty s olympijskou tematikou si u nich koupit nelze.

Článek

"Zbývá měsíc a kde je olympiáda? Olympijský duch tady chybí," podivuje se redaktor místních novin Beppe Fossati. Na nedostatek zájmu si otevřeně stěžují i sportovci. "Je opravdu škoda, že se lidé o olympiádě nebaví. Propagace této události nebyla nejlepší," řekl italský lyžař Giorgio Rocca, který v této sezoně vyhrál všechny čtyři slalomy Světového poháru.

Mluvčí organizačního výboru Giuseppe Gattino je přesvědčen, že v Itálii by to ani při výborné propagaci jinak dopadnout nemohlo. "Kdyby byla zimní olympiáda v Norsku, bylo by to jediné, o čem by se mluvilo. Ale v Itálii je to jiné, je to země, kde se toho děje hodně," tvrdí.

Panují obavy z dopravy

Pořadatelé se potýkají s malým zájmem o vstupenky, do minulého týdne se jich z miliónu prodalo jen 585 000. Organizační výbor přesto plánuje, že se nakonec prodá více než 800 000 vstupenek. "Pro Italy je typické všechno nechávat na poslední chvíli. Navíc si necháváme lístky, které se budou prodávat na místě," uvedl Gattino.

Zástupce Mezinárodního olympijského výboru nezájem veřejnosti neznepokojuje. "Jsme přesvědčeni, že během her bude Turín nadšeným městem. Sportoviště jsou připravena," řekl agentuře AP Gilbert Felli, výkonný ředitel MOV pro olympijské hry.

Šéf organizačního výboru Valentino Castellani má obavy z toho, jak bude fungovat doprava. "Hodně věcí bude první den skřípat. Prostudujeme to a druhý den bude lepší. Na konci už si nikdo nebude pamatovat, že první den byly nějaké problémy," uvedl.

Reklama

Související témata: