Hlavní obsah

Na třetí olympiádě v řadě budou hrát hokejisté s valašskými puky

Po turnajích v Naganu a v Salt Like City budou hokejisté hrát s puky z Valašska i na olympijských hrách v Turíně. Společnost Gufex z Kateřinic na Vsetínsku jich letos pro pořadatele olympiády vyrobila devět tisíc. Puky nesou na jedné straně potisk s emblémem olympiády, na druhé je symbol hokejisty a olympijské kruhy.

Článek

"Celkem jsme jich vyrobili 9000. Z toho 3500 jich je určeno přímo pro turnaj, zbytek pak pro paralympiádu, trénink či mezinárodní hokejovou federaci," řekla jednatelka firmy Gufex Michaela Bravencová.

O zakázku pro Turín usilovali i další výrobci. "Výroba pro olympiádu pro nás není z pohledu objemu výroby příliš významná, jde ale o velmi prestižní záležitost," řekla Bravencová.

Firma Gufex vyrábí puky od roku 1993 a dodávky pro vrcholné soutěže pro ni nejsou ničím výjimečným. Již několik let má totiž uzavřenou smlouvu s mezinárodní hokejovou federací pro všechny její soutěže. S kotouči z Valašska se bude letos hrát i na mistrovství světa v Lotyšsku.

"Letos smlouva, podle které dodáme i puky na nadcházející mistrovství světa, vyprší. Máme ale přislíbeno, že bude obnovena," uvedla Bravencová.

Gufexu, který ročně vyprodukuje stovky tisíc puků, přitom roste konkurence. "Například na Slovensku a v Kanadě, v poslední době se přidává i Čína," dodala jednatelka.

Reklama

Související témata: