Hlavní obsah

Janda přiznal, že ho "kauza Bajc" rozhodila

Nezáviděníhodnou úlohu bude mít na olympijských hrách v Turíně slovinský trenér Vasja Bajc. Bude muset dát dohromady nalomenou psychiku velké české medailové naděje Jakuba Jandy a vysvětlovat, jak to bylo s jeho údajným prohlášením, že do Turína nepojede. Vítěze Turné čtyř můstků Jandu úterní kauza rozhodila, jak sám přiznal před středečním odletem do Itálie.

Článek

"Ještě včera do osmé hodiny jsem byl v pohodě," prohlásil Janda v rozhovoru s novináři na pražském letišti v Ruzyni. Slova šéfa úseku skoku při českém svazu Leoše Škody, jenž Bajcovo prohlášení českým novinářům tlumočil, odmítl komentovat. "Vím, že nějaké problémy nastaly, ale teď není ten správný čas to řešit. Po olympiádě," odmítl Janda případ dál komentovat.

Škoda se nechal slyšet, že Bajcovi se už delší dobu nelíbí vztahy mezi vedením svazu a "Jandys týmem" a poslední kapkou v jeho poháru trpělivosti byl článek na serveru skoky.cz. Ten kritizoval složení realizačního týmu pro Turín, které sám Bajc navrhl. Server provozuje bývalý skokan Jaroslav Sakala, s nímž údajně spolupracuje i člen "Jandys týmu" a manažer František Jež. Na internetu už článek není.

Kouči se nikdo nedovolal

"Řekl mi, že ho to tak rozčílilo, že na olympiádu nepojede," tlumočil Bajcova slova v úterním rozhovoru pro ČTK Škoda. "Slyšel to někdo? Vy jste se mu dovolali?" ptal se dnes novinářů předseda SLČR Aleš Vaněk. Kouči se v úterý nedovolal nikdo z vedení svazu, z novinářů ani z Jandys týmu. Na olympiádu by podle posledních zpráv měl Bajc jet se slovinským týmem autem z Lublaně.

Janda se na setkání s Bajcem těší. "A jestli mi pomůže ke klidu? Rozhodně si myslím, že nebudeme nic řešit. Jsou před námi závody, nebudeme se zaobírat problémy," byl přesvědčen Janda. S Bajcem ani on po zveřejnění případu nehovořil. Často nespokojený skokan však připustil, že nedlouho před nejdůležitějšími závody jeho kariéry je plno věcí nedokonalých. "Hlavně ten humbuk kolem, včera večer mi trochu ujely nervy," přiznal.

Vyhrát může kdokoliv

Přestože v posledních závodech Světového poháru se na stupně vítězů nedostal, po sportovní stránce zůstává Janda klidný a cítí se prý i fyzicky dobře. "Jednou na stupních jste, dvakrát ne. To patří ke každému sportu. Vyhrát může kdokoliv," prohlásil. Zda bude cítit rozdíl mezi závodem SP a olympiádou, to prý uvidí až na místě. Má z někoho či z něčeho vážnější obavu? "To jo, asi z pětačtyřiceti, možná padesáti skokanů," řekl s úsměvem.

Ani krátce před odletem ještě neznal svůj turínský program. Pouze věděl, že nebude ve vysoké nadmořské výšce v Pragelatu trénovat. Loni tam byl a v řídkém vzduchu necítil žádný odpor a žádný tlak na lyže. Jeho tým pracuje na tom, aby bydlel v Itálii nebo Francii u moře a na závody přijel z nulové nadmořské výšky. "Program neznám, uvidím až na místě, co mi řeknou," dodal.

Reklama