Hlavní obsah

Trenér Bajc má pocit, že český skok má nepřátele

SESTRIERE

Trenér Vasja Bajc získal dojem, že český skok na lyžích má nepřátele. Těsně před začátkem olympijských her u něj tento pocit natolik zesílil, že vážně uvažoval o tom, že do Turína nepřijede. Nakonec však v trenérovi zvítězila vůle dotáhnout práci do konce.

Článek

Ve středu večer Bajc dorazil do Sestriere a bude stát při Jakubu Jandovi, vítězi Turné čtyř můstků a lídrovi Světového pohár, během jeho očekávaného útoku na olympijské medaile.

"Celý skok má nepřátele. Lidi, kteří jdou proti nám a to pak má člověk špatný pocit. V takovém momentu pracovat, to nikdo nemá motivaci, když někdo jde a dělá akce proti tobě," řekl dnes Bajc novinářům v olympijské vesnici v Sestriere. Podle něj byla po Turné čtyř můstků narušena atmosféra v týmu. "Den ze dne to bylo horší, a proto jsem se rozmýšlel, že nepřijedu," uvedl Bajc.

Ve středu v Lublani skutečně na první pokus neodjel a zůstal doma. Pak přece jen po telefonátu s předsedou skokanského úseku Leošem Škodou změnil názor a servisman firmy Elan se pro něj od hranic Slovinska s Itálií musel vracet. "Jde o závodníky. Na poslední chvíli jsem se rozhodl, že udělám svoje," řekl Bajc a je připraven dodržet svůj kontrakt, který vyprší 24. června.

Nastavená linie

Škoda uvedl, že vedení úseku se s Bajcem snaží dva roky skokanský sport pozvednout a nastavit určitou linii, aby reprezentanti mohli zazářit i na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. "Nejde jenom o Jandu, ale o celý systém. O něco se tady snažíme a ve finále to začne někdo nabourávat. Proto ten Vasjův papiňák bouchnul. Víme, o koho jde a je teď zbytečné někoho konkretizovat," prohlásil Škoda.

Bajc má podle svých slov pocit, že jemu jako trenérovi i úseku skoku se nevěří. "V ten moment mám jednoduše malou motivaci pracovat, ale udělám vše, abychom tady ukázali maximální připravenost," řekl Bajc. Podobně jako Škoda nechtěl říci, kdo mu hází klacky pod nohy. "Všichni to víte a teď je to jedno," řekl. Hodně mu vadily články na serveru skoky.cz, které zpochybňovaly podobu realizačního týmu, jaký pro olympiádu složil.

"Udělám vše, abychom olympiádu přežili. Důležité je, že tady jsme a kluci mají pocit, že to spolu zvládneme," řekl Bajc, který zatím s Jandou o problému mluvil jen krátce. "Přijeli jsme do vesnice pozdě, teprve si k tomu spolu sedneme," prohlásil.

Kauza nebyla cílená

Škoda odmítl názor, že nevhodné načasování kauzy krátce před olympiádou bylo cílené. "To v žádném případě nebylo připravované. Pořád jsme čekali, ale utrhlo se to," řekl šéf úseku.

Bajc věří, že Janda, vítěz pěti závodů v sezóně, i po problémech patří mezi medailové kandidáty. "Skákal na posledních závodech dobře v tréninku a musí se především soustředit na svoje skoky. Uvidíme, co udělá nadmořská výška," řekl trenér, jenž odmítl komentovat otázku, zda se zabývá nabídkami z jiných zemí.

Podle Bajce ztratil Janda po Turné čtyř můstků trochu motivaci. "To jako trenér chápu. To je normální, motivace nemůže být 365 dnů v roce na maximum," řekl Bajc. Věří, že olympiáda Jandu znovu naladí na bojovnou notu. "Tady jde o medaile. Já udělám vše jako trenér a on musí zaskákat, co umí. Zvládnout to po sportovní stránce. Nemám strach, že by to tady nezvládl a mohl by, myslím, udělat výsledek, který vy i my čekáme," řekl Bajc.

Budoucnost je otevřená

Není úplně jisté, zda slovinský trenér po sezóně u českých skokanů skončí, i když momentálně to tak vypadá. "Je to padesát na padesát," tvrdí. Myslí si, že Janda ve své vrcholné formě může skákat pod kýmkoli. "Na světě je dost dobrých trenérů a Jandu, jako byl na Turné, může vést kdokoli," řekl Bajc.

Na druhou stranu si dokáže představit i situaci, že zůstane. "Když nás bude někdo chtít, tak tady budeme a domluvíme se na práci, ale jinak to zabalíme a mohou to dělat jiní," prohlásil. "Pokud vydržíme, tak se musíme oprostit od lidí, kteří skoku nefandí," doplnil Škoda. Ani tentokrát však neřekl, koho myslí.

Reklama