Hlavní obsah

Sudová by dala zlato Traaové, sama chce medaili ve Vancouveru

SAUZE D'OULX

S úsměvem přijala akrobatická lyžařka Nikola Sudová šesté místo v olympijském závodu v jízdě v boulích. V Sauze D'Oulx patřila k medailovým favoritkám, ale po hodnocení panelu rozhodčích, které pro Češku nevyznělo nejlépe, na stupně vítězů nedosáhla. Chuť do závodění prý kvůli tomu neztratí a věří, že medaili získá za čtyři roky ve Vancouveru.

Článek

Třiadvacetiletá Sudová předvedla ve finále bez výrazné chyby dva nejtěžší skoky v ženských boulích. Na horním můstku udělala salto s krosem mimo osu a právě za tento skok dostala nečekaně nízké známky. "Něco málo přes bod za provedení je málo," divila se po závodě. I kdyby prý mohla, tak by nic jinak neudělala. "Já nic, ale snad by se probudili do lepší formy rozhodčí," řekla Sudová.

Vyhrát měla Traaová

Olympijskou vítězkou se stala Jennifer Heilová z Kanady před obhájkyní ze Salt Lake City Norkou Kari Traaovou. "Já si myslím, že měla vyhrát Kari, protože má lepší skoky," nesouhlasila Sudová ani v tomto případě se sudími. "Heilová má obtížnost minimální a porovnávat její čistou helikoptéru, i když krásně vysokou, s 'dispinem' Traaové, tak to mi přijde ujetý," zlobila se Sudová.

Olympiáda on-line na Sport.cz:
Jízda v boulích - ženy

Necítila ale po olympijském klání beznaděj z toho, že z části přišla o stupně vítězů kvůli někomu jinému. "Tenhle sport jsem si vybrala, dělám ho ráda kvůli lidem a sportu samotnému a rozhodčí mě moc nerozhodí, i když na olympiádě jo," řekla Sudová.

Rozhodčí prý uznali, že se sekli

Už za jízdu v kvalifikaci dostala méně bodů, než podle soudu odborníků měla, a jedenácté místo jí prakticky znemožnilo útočit na medaili. Přitom podle české mezinárodní sudí, která náhodou pomáhala při kvalifikaci, se rozhodčí o body Sudové přeli. "Prý o tom diskutovali a přiznali, že se trošku sekli. Řešili to a hodně lidí nebylo s mým bodováním spokojeno," řekla Sudová.

Ve finále se rozhodla jet vabank. Nemělo prý cenu sázet na jistotu, když nevěděla, jak bude obodovaná. Trenér Radek Herot s ní stál na startu. "Ukaž jim to!" hecoval ji, než se spustila mezi boule. Dole si nic nevyčítala, umístění do šestého místa si předsevzala. "Nemáme se za co stydět. Třeba na další olympiádě...," řekli si prý s Herotem.

Sudová po své jízdě dlouho seděla na židli v cílovém prostoru, což znamenalo umístění na stupních vítězů. Když byly nahoře poslední tři závodnice, favoritky, tak byla stále třetí. "Tušila jsem, že tam dlouho nezůstanu, to by musely udělat fatální chybu," řekla Sudová.

Palce ji držel i Klaus

Svoji druhou olympiádu zvládla podle svých slov dobře. Před čtyřmi lety před závodem nervozitou nespala, teď byla klidná. "Na to, jaký je olympiáda tlak, velký závod a byla první, na které se něco očekávalo, tak jsem to zvládla dobře," řekla závodnice, které držel v hledišti palce prezident republiky Václav Klaus.

V Salt Lake City skončila Sudová devatenáctá a z výkonnostního a výsledkového posunu v Turíně se snažila vzít do budoucna to pozitivní. "Takže třeba to příště vyjde zase líp," uvedla s myšlenkami na Vancouver 2010. "Budu se snažit vyskákat, ať už tento skok nebo jiný, aby z toho byly stupně vítězů. Ještě na to mám, jednu olympiádu určitě pojedu, tak to snad vyjde," plánovala.

Reklama