Hlavní obsah

Hašek: Na olympiádu jsem myslel každý den

TURÍN

Brankář Dominik Hašek varuje před startem olympijského turnaje před přehnaným optimismem, i když sám je pro úspěch odhodlán udělat vše. Český gólman dorazil v pondělí do dějiště olympiády v Turíně a v rozhovoru pro deník Právo vyprávěl o dlouhé cestě, radosti z poslední výhry v NHL, nebo o důležitosti úvodních zápasů turnaje.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Český hokejový brankář Dominik Hašek.

Článek

Jak se cítíte po dlouhé cestě přes oceán?

Jsem unavený, ale jinak to bylo bez problémů. Letěl jsem přes Washington a narozdíl od kluků z New Yorku jsem neměl žádné zpoždění. Samozřejmě se těším až si odpočinu, protože nikdy cestou přes oceán neusnu.

Máte zažitý způsob, jak rychle dobít baterky?

Odpočinek a trénink. Nechce to spát přes den. Jen se tak trošku natáhnout třeba po obědě na dvě na tři hodinky, aby člověk spal v noci. Je třeba vyrovnat se rychle s posunem.

Jaké jsou první dojmy z olympijského Turína?

Moc jsem toho neviděl, takže je brzy na nějaké soudy. Zatím jsem nezaregistroval nic úchvatného.

V jedenácti dnech jste s Ottawou sehráli sedm zápasů. Cítíte velkou únavu?

Z programu v NHL unavený nejsem. Cítím se v pohodě. I zdravotně. Nic mě nebolí.

Byl jste spokojený se svojí formou?

Nechytal jsem špatně, ale některé zápasy jsme prohráli. Proto jsem byl rád, že jsme poslední utkání dotáhli do vítězného konce. Ta naše bilance nebyla nejlepší, týmu se nedařilo, prohráli jsme čtyři střetnutí. Člověk se pak cítí samozřejmě lépe, je to jistá úleva. Fakt jsem měl z výhry na Philadelphií radost. Teď už mohu plně myslet jen na olympiádu.

Až do pondělního příletu do Itálie jste tedy na turínský turnaj vůbec nemyslel?

Při zápasech v soutěži to nejde, člověk se soustředí na zápas v klubu. Ale čím více se olympiáda blížila, tak nás to ovlivňovalo. Psalo se o turnaji v Turíně, dostávali jsme hodně informací z Evropy, novináři se nás v té souvislosti často na něco ptali. Takže už na olympiádu člověk myslel prakticky každý den.

Hecoval jste se hodně se spoluhráči?

Hodně jsme o olympiádě mluvili, ale žádné velké hecování to nebylo. Podali jsme si ruce před odletem a popřáli si štěstí, ale spíše jen tak. Přece jen budeme soupeři.

Vnímáte velké očekávání, které vládne mezi českými fanoušky? Většina věří, že současný tým může zopakovat vítězné tažení z Nagana před osmi lety?

Slyšel jsem o tom. A také jsem na internetu četl, že nám sázkové kanceláře věří. Já se k tomu nechci ale příliš vyjadřovat. Jsme tu, abychom udělali nejlepší práci. To je jasné. Reprezentujeme Českou republiku a pro každého z nás to znamená něco velkého.

A vy sám? Věříte v opakování úspěšného naganského turnaje?

Nemohu dávat žádné sliby, protože konkurence je obrovská. Samozřejmě chceme na ledě odvést nejlepší výkony, jakých jsme schopni.

Jako první čeká na Českou reprezentaci ve středu Německo. Stejně jako Švýcarsko, které máme rovněž ve skupině, už se soupeř připravuje delší dobu neboť hodně hráčů působí v Evropě. Může to být výhoda protivníka?

Nevím, jak moc jsou silní. Rozhodně je nesmíme za žádnou cenu podcenit. Je to první a hodně důležitý zápas. Pochopitelně je pro Němce jistou výhodou, že většina hráčů z jejich mužstva už byla pohromadě a jádro se sehrálo, mělo čas absolvovat přípravná utkání. Ale naším cílem je jednoznačně vítězství.

Budete u toho na ledě v brance?

Na to neumím odpovědět. Nejpozději v průběhu úterka si s trenérem a sedneme a něco nám k tomu řekne.

Hovořil jste teď v poslední době s trenérem Hadamczikem?

Naposledy před třemi týdny, když byl na návštěvě ve Washingtonu a v New Yorku. Od té doby jsem spolu nemluvili. Pak mi už jen volal a popřál mi k narozeninám. Říkal jsem, že se těším na olympiádu a on také. Nebyl to konkrétní hokejový hovor.

Reklama